”Jag tror att det här laget kan gå väldigt långt”

Mats Wennerholm chattade med sportbladet.se:s läsare

SPORTBLADET

   Mats Wennerholm säger: Hej - nu är jag på plats i Innsbruck. Välkomna att ställa era frågor.

kungen säger: Vilka från elitserien(icke nhl spelare) saknar du i VM truppen?

   Mats Wennerholm säger: Jag saknar ingen spelare i den här truppen. Jag tycker att de bästa är med av de som varit tillgängliga.

Krutov säger: Tror du att Ryssland någonsin kan komma i närheten av Sovjets forna klass? Eller är det resten av världen som kommit ifatt snarare än Ryssland som tappat?

   Mats Wennerholm säger: Självklart har Ryssland tappat. På den gamla sovjettiden kunde laget träna och spela ihop året runt. Det gav naturligtvis en enorm fördel, som inte går att uppnå idag. Så det är i n t e resten av världen som närmat sig. Tvärtom.

martin säger: Hej Mats! Tycker du att det är rätt att VM arrangeras varje år och inte vart fjärde som OS?

   Mats Wennerholm säger: Jag är kluven i den frågan, eftersom jag vet att Internationella Hockeyförbundet måste arrangera VM varje år av ekonomiska skäl. Renst sportsligt vore det bättre med vartannat år.

Stoltz säger: Din kollega Patrik Thorneus sågar Sveriges chanser i dag. Har han rätt?

   Mats Wennerholm säger: Nej, det tycker jag inte. Jag har en helt annan åsikt. Jag tror det här laget kan gå väldigt långt.

Daniel_s85 säger: Lilja återvänder till Malmö, tycker du att trion Tallinder, Huselius och Lilja borde få en ny chans i elitserien/landslaget?

   Mats Wennerholm säger: Självklart. Avstängningen varar säsongen ut. Sedan måste det vara fritt fram för svenskarna att spela.

gamblern säger: Hur kan du kalla Daniel Alfredsson för en av de mest laglojala spelarna ? Mannen har ju flera gånger visat att han sätter sig före laget genom att strejka för högre lön trots gällande kontrakt och ej spelat halva säsongen nu av skatteskäl. Är det lojalt mot laget det ???

   Mats Wennerholm säger: Han har haft sina skäl att avstå från spel i de fall han gjort det. Det har inget med att vara laglojal att göra.

Honken säger: Vem är VM:s bästa målvakt - Henke borträknad?

   Mats Wennerholm säger: Utan tvekan Martin Brodeur i Kanada. Han är bäst i världen just nu.

hockeyexperten säger: Har Sverige någon svag punkt tycker du?

   Mats Wennerholm säger: Nej, ingen riktigt svag punkt, tycker jag. Det är det som är Sveriges fördel i VM. Vi ahr en bra målvakt, ett bra försvarsspel och bra målskyttar. Möjligen saknas ytterligare en spelfördelare som kan hålla i pucken, speciellt i power play.

Tampa Mange säger: Varfor finns det inget intresse for VM i Nordamerika ?

   Mats Wennerholm säger: Det finns ett enormt intresse i Kanada - som tillhör Nordamerika. Det är ett dussin kanadensiska journalister och tv-team på plats här i Innsbruck och alla Kanadas VM-matcher visas i tv. Finalen i JVM för 18-åringar sågs av två miljoner kanadensiska tv-tittare, trots att matchen sändes tolv på dagen.

Grazy Horse säger: Tjena! Du som sett så herrans många VM – vilket är ditt största minne från en turnering? Det behöver inte vara svenskar inblandade.

   Mats Wennerholm säger: Största minnet är då Mats Sundin gjorde 2–1 mot Sovjet 1991 och fixade guldet till Sverige. Nummer två är Foppas straff - men då handlade det om OS.

Weezer säger: Ser du några fördelar med ha färre NHL-stjärnor med i truppen än vanligt?

   Mats Wennerholm säger: Ja, det finns både för och nackdelar. Fördelen är att det lätt kan bli så att övriga laget åker och gömmer sig bakom en fixstjärna som Foppa exempelvis. Undermedvetet tror man att de ska fixa allt. Nu är det mer ett kollektiv, där alla vet att de måste ge 100 procent.

Toffe säger: Hur kan du så självklart ranka Sverige före Finland (som i VM-bilagan)? Visst har väl Finland fler från sitt WC-lag med än Sverige?

   Mats Wennerholm säger: Det är marginellt i så fall. Men Finland saknar också en massa toppnamn. Men de har samma fördel av det som Sverige. Det är välmotiverat lag.

säger: vilka 4 lag tycker du har störst chans att nå ända till semifinal?

   Mats Wennerholm säger: Kanada, Tjeckien, Ryssland och Sverige.

Henke säger: Vem tror du blir joker i Tre kronor under årets VM?

   Mats Wennerholm säger: Jag sätter en slant på Frölundas Magnus Kahnberg. En typisk måltjuv.

Micke säger: Hej Mats! Vilken svensk formation tror du kommer få störst framgång under VM? Slår bröderna Sedin äntligen igenom i landslaget?

   Mats Wennerholm säger: Jag hoppas att bröderna Sedin slår igenom. Annars har vi fyra jämna kedjor, där vem som helst kan kliva fram och avgöra. Men kedjan med Alfredsson-Påhlsson- Pebben ser starkast ut på papperet.

Robban säger: Tycker du att det är bra att alltid spela premiärmatchen mot ett svagt motstånd(Ukraina i det här fallet)

?

   Mats Wennerholm säger: Det blir tyvärr så, då VM består av 16 lag. Det blir några blåbär för mycket. Det är som vanligt egentligen bara sju nationer det handlar om.

Stars säger: Spelar inte Thomas Rhodin på gamla meriter och för alla de andra bra tackat nej?

   Mats Wennerholm säger: Thomas Rhodin har varit med i flera VM och har stor rutin. Visst går det lite långsamt ibland, men han ahr ett bra skott och är viktig i power play.

Simon säger: Vilket lag VM tjänar mest på NHL lockouten?

   Mats Wennerholm säger: Ryssland, Tjeckien och Slovakien.

chuckeliduck säger: Du som är nära truppen: Vad gör Bengt-Åke bättre än sin föregångare, Hardy?

   Mats Wennerholm säger: Det är svårt att säga redan nu, då Bengt-Åke knappt börjat jobbet. Men Tre Kronor spelar rakare, det har blivit snabbare avslut och säkrare hemåt.

martinique säger: Tror du att landslagshockeyn är på nedgång efter så många återbud som vi haft?

   Mats Wennerholm säger: Nej, det tror jag inte. Jag tror att alla återbud beror på olyckliga omständigheter och skador. Det handlar om sex, sju spelare som platsat i den här VM-truppen.

Micke säger: Vem blir skyttekung under VM? (alla lag inräknat)

   Mats Wennerholm säger: Dany Heatley i Kanada. Han är giftig och Kanada kommer att göra många mål.

Hockey VM_05Kim säger: Hej Mats! Hur tror du det går det för Sverige? Kan de skrälla? Och vad tycker du om dom stjärnorna som tackat nej?

   Mats Wennerholm säger: Jag tror att Sverige kan skrälla. Det är ett bra, homogent VM-lag. Samtidigt är det en mänsklig rättighet att tacka nej om man är skadad. Ingen krävde ju att Kajsa Bergqvist skulle vara med i inne-EM i vintras med halvläkt hälsena. Eller att Christian Olsson skulle hoppa med en skadad fot.

Moderator säger: Stort tack till Mats Wennerholm, Sportbladets hockeyexpert på plats under ishockey-VM i Österrike.