Kineser stängs ute – från J-O:s match

Endast utländsk publik är välkommen i premiären: Trycket skulle bli för stort

Foto: Bildbyrån
Publikpest? J-O Waldner (längst bort) tränade igår i b-hallen i Shanghai där han även kommer att inleda VM-turneringen. Men kineser är inte välkomna att se premiärmatchen eftersom hallen är för liten.
SPORTBLADET

SHANGHAI

Jan-Ove Waldner gör sitt sista stora mästerskap.

I sitt andra hemland.

Då får inte kineserna se sin store idol.

- B-hallen tar bara 1200 åskådare och trycket skulle bli alldeles för stort, säger Anders Thunström, marknadsförare vid Internationella förbundet.

J-O inleder VM i morgon.

Ett sista VM i sitt älskade Kina, i stan där kärlekssagan en gång började.

Då riskerar de kinesiska pingisfansen att missa avskedet av den störste.

J-O är nämligen så lågt seedad att hans premiär i morgon spelas i b-hallen här i Shanghai. Och dit kommer man inte sälja några biljetter till kineser.

Karlsson förvånad

- Det stämmer. B-hallen tar bara 1200 åskådare och trycket skulle bli alldeles för stort, säger Anders Thunström, tidigare svensk förbundskapten och vars bolag nu sköter marknadsföringen åt Internationella förbundet.

Landslagets Peter Karlsson blir förvånad när han får höra att kineserna inte tillåts komma in i b-hallen.

- Det hade de ju kunnat fixa genom att lägga matchen i stora hallen. Ingen på hela VM hade protesterat om de flyttat J-O:s match dit. Jag vet inte hur de tänker. De tänker väl på sina egna kanske.

Det var meningen att även J-O:s eventuella andra match (på måndag) skulle spelas i b-hallen inför enbart utländsk publik, men den verkar svenskarna nu lyckats flyttas matchen till huvudarenan med plats för 10 000.

- Det är ju konstigt ur marknadsföringssynpunkt att en av de populäraste spelarna håller till i b-hallen, säger J-O:s bror Kjell-Åke, sportchef i svenska förbundet.

Alla svenskarnas premiärmatcher utom Jörgen Perssons på måndag spelas i b-hallen.

- Det är inget ovanligt alls, men det blir ju inte riktig VM-stämning, säger Karlsson.

"Spelar ingen roll"

J-O, som i går i Sportbladet berättade hur "fantastiskt det är att få uppleva ett VM i Kina med 8000-9000 galningar som skriker på läktarna", tar det med ro.

- Arrangörerna tror nog att jag grejar första och andra omgången, säger han och ler.

- Äh, det spelar inte mig någon roll. Jag har nog med att spela min match. Och de högst rankade ska ju spela i stora hallen, och kineserna är givna där, säger J-O.

- Och min nästa match går ju i stora.

Och nästa...och nästa...och nästa...

Vad tycker du om att kineserna inte får se J-O:s VM-premiär?