J-O vidare – på en kvart

Tre svenskar vann

SPORTBLADET

Femton minuter – det var vad Jan-Ove Waldner behövde när han inledde sin tolfte VM-turnering i singel.

– En kvart om dagen. Det är bra, då orkar man hela turneringen, skämtade en påtagligt nöjd Jan-Ove Waldner efter blixtsegern över Taiwan-talangen Chou Tung-Yu.

Det var betydligt mer OS i Aten än EM i Århus över Jan-Ove Waldners spel i VM-premiären i Shanghai. Efter underläge 5–7 i första set tog 39-årige Waldner över kommandot mot den mer än hälften så gamle Chou. Waldner har dessutom tio gånger så bra ranking, 21 mot 218.

Ändå var 11–7, 11–5, 11–4, 11–5 rena drömstarten.

– Det var min variation som gjorde att jag fick koll på honom, sade Waldner. Han slog otroligt hårt och jag visste ingenting om honom, mer än att han hade handskaksfattning.

– Det brukar gå snabbt när jag vinner med 4–0. Men det var tur att jag fick första set. Annars hade jag kunnat hamna i knipa.

På sina 15 minuter hann Waldner visa att han har storspelet i sig. Ännu en gång. Han gjorde sitt första VM 1983 och under de 22 åren har han hunnit spela sig fram till VM-singel nummer 56.

Hans 57:e motståndare blir norrmannen Istvan Moldovan, som lite oväntat slog ut greken Tsiokas.

– Spelar inte så stor roll vem det blev. Båda passar mig ganska bra. Spelar jag så här ska det inte vara några problem, sade Waldner.

”Inget var dåligt”

Full av förtröstan – och det fanns anledning till det. Hela hans spel såg stabilt ut och koncentrationen fanns där. Alltifrån servar och returer till slagduellerna.

– Det var inget som var dåligt, som han uttryckte saken.

– Framför allt var servereturerna bättre än i Århus.

Waldner trivs också bättre med den kinesiska miljön än den danska. I Kina är han het och under veckorna efter EM i Århus har han spetsat sitt spel betydligt. Och bollarna, en nog så viktigt bit i Waldners pingisliv, är av annat fabrikat och bättre än de som användes i EM.

– De här är det bästa som finns. De är jämnhårda. Har man fel bollmärke så är skillnaden stor om man träffar i bollskarven eller inte, sade han med en finlirares känsliga kunskap.

Före Waldners andra singelmatch väntar en dubbel på måndagen. Mindre än en timme innan singelpremiären spelade Waldner dubbel med Jörgen Persson. Där krävdes det skiljeset innan svenskduon vann med 4–3 i set mot tjeckerna Marek Klasek och Radek Kostal.

– Men det blev rätt bra tajming. Jag hann limma om racketen och få lite massage. Det var betydligt varmare i B-hallen än när vi spelade dubbel i stora hallen, men det är bra med värme, sade Waldner och tog på sig ”njurbältet” han har för att värma sin rygg.

– Och det var skönt att jag fick ta min första seger över Klasek

I EM var det Waldner som föll mot 100-rankade Klasek i den avgörande singeln mot Tjeckien i kvartsfinalen i lagtävlingen. Samma sak har hänt i Bundesliga.

Sällskap vidare

Waldner fick sällskap av både Peter Karlsson och Jens Lundquist till andra omgången. Peter Karlsson hade en del besvär med walesaren Ryan Jenkins. Han låg under med 1–2 i set och 1–5 i det fjärde, men vände och vann med 4–2. Jens Lundquist vann i fyra raka men jämna set över slovaken Erik Illas.

För mästerskapsdebuterande Matilda Ekholm blev det respass direkt. Hon föll i fyra raka set mot tyskan Kristin Silbereisen.

Jörgen Persson, Pär Gerell och Carina Jonsson går in i singelspelet först på måndagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM