Pingisstjärnan gravid – då fick hon sparken

”Kinesiska kvinnor kan stå böjda och jobba på risfälten fram till åttonde månaden”

Namn: Li Fen. Ålder: 29 år. Bor: Malmö. Klubb: Trelleborg. Meriter: Obesegrad inom svensk dampingis de senaste fyra åren. Har vunnit samtliga sina 118 matcher i elitserien och SM-slutspelet.
SPORTBLADET

Gravida pingisstjärnan Li Fen får sparken av sin klubb Trelleborgs BTK.

Elitserieklubbarna och bordtennisförbundet fördömer nu klubbens agerande mot kinesiskan.

- Det känns unket att år 2006 säga upp någon på grund av graviditet, säger Walter Rönmark, ordförande i svenska bordtennisförbundet.

Inge Andersson.

När Li Fen informerade sin lagledare Inge Augustsson om att hon är gravid och vill ta en paus ifrån bordtennisen fick hon beskedet att hon bryter mot sitt kontrakt och inte längre är välkommen i klubben.

I hårda ordalag har Augustsson uttryckt att hon svikit klubben och att han inte längre kan lita på henne.

- Det hela är väldigt olyckligt. Jag tycker det är konstigt att uppge graviditet som en orsak att säga upp någon, säger förbundsbasen Walter Rönmark.

- Samtidigt vet jag inte vad som står i kontraktet, det måste jurister titta på.

"Gammaldags"

Han ser en risk att Li Fen-affären kommer att ge svensk bordtennis dåligt rykte.

- Det är naturligtvis inte bra om vi som organisation framställs som gammeldags och mossiga, säger han.

Kinesiska Li Fen, 29, är helt överlägsen inom den svenska dampingisen. Hon har vunnit alla sina 118 matcher, men när hon nu står utan kontrakt kan hon tvingas lämna Sverige.

- Jag hoppas verkligen att det inte blir så. Med sin kompetens och sitt engagemang skulle hon betyda mycket för svensk bordtennis, säger Rönmark.

"Välkommen hos alla"

Även i de svenska elitserieklubbarna tycker man att behandlingen av Li Fen är fel och flera av dem öppnar dörren för henne.

- Herregud, ja. Hon är ju bäst. Det är klart att hon skulle vara välkommen hos alla. Hon är definitivt välkommen hit till Lectus-Köping, säger Krister Rejström, ordförande i klubben.

Han tycker att Inge Augustsson visat för lite medmänsklighet.

- Jag såg honom på tv här och han lät grym. Jag vet inte vad hans döttrar är för amazoner som kan spela gravida men jag tycker han dömer Li Fen för hårt. Även om jag nu inte känner honom och vet allt bakom affären, säger Rejström.

Jill Wegerup, Janna Roosch Haraldsson