Män med makt ger dumheten ett ansikte

Stefan Alfelt: Inge Augustsson tog oss tillbaka till slaveriets tidevarv

SPORTBLADET

MALMÖ

I ett enda andetag tog Trelleborgs pingisledare Inge Augustsson oss tillbaka till slaveriets tidevarv:

–?Förgäves har jag försökt informera om att kinesiska kvinnor kan stå böjda och jobba på risfälten fram till åttonde månaden.

Varför är det alltid män med makt som ger dumheten ett ansikte?

Inge Augustsson är besviken över att klubbens framgångsrika kinesiska import blivit gravid och i tredje månaden inte vill riskera sitt barns väl genom att spela bordtennis. Därför sa han som han sa i uttalandet här ovanför.

I Kina anses det farligt för fostret om modern anstränger sig genom att exempelvis idrotta efter andra månaden i graviditeten. I Trelleborg och Sverige har vi en annan syn på saken.

Att idrotta mot sin egen kulturs vetande känns inte behagligt för Li Fen när hon känner illamående efter sina idrottsprestationer.

I det läget trampar Inge Augustsson in och talar maktspråk på storskånskt vis. Inget spel är lika med ingen lägenhet, ingen lön, inga kläder och naturligtvis ingen cykel, alla kineser älskar såklart sin cykel så det borde väl bita...

Roland Anderssons ”kvinnor kan titta på tv”-uttalande var ett feministiskt jämställdhetsuttalande i jämförelse med lagledare Augustssons totala känslokyla.

Vunnit alla matcher hon spelat

Hans egen gräbba till dotter lirar minsann vidare trots att hon är gravid i femte månaden och hans andra dotter tycker synd om pappa och fördömer Li Fen med orden:

–?Hon har svikit hela klubben, hela Trelleborg och hela Sverige.

Vet inte hur många i Sverige som överhuvudtaget hade hört talas om Li Fen innan pappa Inge med stursk blick in i kameran försvarade sina åsikter i tv i går. Att hon under fyra år vunnit alla sina 118 spelade matcher i elitserien för Lyckeby och Trelleborg gör henne till en av landets mest överlägsna idrottsutövare. Men särskilt känd kan man inte säga att hon har blivit. Åtminstone inte förrän nu.

Haft stort utbyte av Li Fen

Det finns såklart en trelleborgsk sida av saken också. Trelleborgs BTK har investerat i sin kinesiska stjärna som man har haft stort utbyte av, med SM-guld som topp. Om denna stjärna inte vill spela mer är det naturligt att ambitiöst arbetande klubbledare kan se det som ett otacksamt svek gentemot deras egen ideella insats.

Men man måste se till anledningen för spelvägrandet. Graviditet är en så central fas i en kvinnas liv att det vi anser som normalt rationella resonemang inte alltid går att tillämpa.

Som man kan man aldrig riktigt förstå men vi kan åtminstone begripa tillräckligt för att inte använda ord som lika gärna kunde ha varit:

Jag har köpt dig, därför gör du som jag säger.

Stefan Alfelt