Lätt, J-O

Waldner gav Sverige smakstart i VM

SPORTBLADET

Bremen (TT:s utsände)

Jan-Ove Waldner har visat vägen för svensk pingis i mer än 20 år vid det här laget.

Han gjorde det när lag-VM inleddes också. Superveteranen gav Sverige ledningen när Italien besegrades med 3–1 i öppningsmatchen.

Jan-Ove Waldner och Yang Min har ett långt gemensamt förflutet. Redan 1980 var de med på samma talangläger i Shanghai. Waldner som 14-åring, Yang två år äldre.

– Han tillhörde de bästa i gruppen. Det var ofta han och jag och ”Ekan” (Erik Lindh, svensk damledare i Bremen) som var framme i träningsturneringarna, säger Waldner.

– Och det var första gången jag var med i landslaget.

Sedan dess har Waldner raserat den kinesiska muren både en och flera gånger, medan Yang Min inte platsade i Kinas landslag och försvann till Italien.

Ex-kinesen har bara besegrat Waldner en gång, 1996. På måndagen var det jämnt och Waldner hade setbollar emot sig både i första och andra set, men det blev som det nästa alltid blivit mellan de två.

Seger till Waldner, 13–11, 14–12, 11–7.

– Det beror väl på att jag har plusstatistik på honom också, sade Waldner om att han vann de avgörande bollarna. I slutet av de första seten gjorde jag ganska bra grejer. Sedan i tredje fick jag bra kontroll på honom, spelade ut lite mer.

Övertygade

Peter Karlsson övertygade än mer. Först utklassade han den italienska tvåan Missimiliano Mondello i tre raka set och sedan avgjorde han via ny 3–0-seger över Yang Min, trots underlägen i de två första seten.

– Jag har ju fina minnen härifrån, sade Karlsson, som blev Europamästare i samma hall 2000.

– Det gäller att spela rakt mot Yang. I diagonalen är han väldigt bra.

Enda plumpen i VM-premiären kom när Jens Lundquist oväntat gav bort tredjematchen mot den 278-rankade Mihai Bobocica. Italienaren vann med 3–1. Men Peter Karlsson såg till att Jan-Ove Waldner slapp spela en match till.

– Perfekt att börja med en match, jag vilar hellre än får en match till, sade Waldner som får daglig behandling för sin onda axel av landslagets naprapat Mikael Holm.

Bra hotellval

– Så var det hela tiden under lägren före VM också. Jag har ont då axeln blir överansträngd och golvet i hallen är tufft också, det är stenhårt.

Waldner befinner sig dock i en behaglig återhämtningsmiljö. Pingisgänget bor på Park Hotel – där fotbollslandslaget ska kampera under fotbolls-VM.

– Det är ett bra val, intygar Waldner med hälsning till fotbollslandslaget.

– Hotellet är inte jättestort, snarare gemytligt. Det är riktigt bra service, och kanonfrukost och fint med vattnet utanför – och bra relaxavdelning med spa och hela rubbet.

Med måndagens seger har Jan-Ove Waldner 102–25 i facit i sina lagmatcher i VM, sedan starten 1983.

Några till ska han orka med innan VM-karriären får sitt bokslut för gott.

TT