Kung J-O höll hov

Visade upp hela registret mot danske stjärnan Maze i lag-VM

SPORTBLADET

Bremen (TT:s utsände)

Det var show i AWD-Dome i Bremen på tisdagen.

Signerad Jan-Ove Waldner.

Den gamle pingismästaren visade prov på sitt breda kunnande då han manövrerade ut den danske stjärnan Michael Maze.

Med 3–0 över Danmark vandrar J-O&Co vidare i lag-VM.

Foto: Rickard Nilsson/Bildbyrån
J-O Waldner.

Peter Karlsson visade vägen i gruppmatchen mot Danmark i lag-VM. Och efter hans 3–1 över den danske tvåan Finn Tugwell kunde Jan-Ove Waldner gå avslappnad in till mötet med Michael Maze. Den 24-årige dansken är rankad 17 i världen, klart högre än alla svenskar, och har en spelstil som påminner om Waldners. Bra serve- och returspel parat med ett rymligt taktiskt huvud.

Men mot 40-årige Waldner kom han till korta, även om det var jämnt: 11–7, 8–11, 16–14, 10–12, 11–7 i svensk favör.

– Det känns bra att möta honom, men man vet att det kommer helt sjuka bollar, han sätter bollar som kanske ingen annan gör, sade Waldner.

I Bundesligamötena den här säsongen har de vunnit varsin gång. Och nu Waldner visade en mästerskapsform som inte fanns i individuella VM i Shanghai förra våren.

”I bättre ordning”

– Nu är jag bättre i ordning, sade en påtagligt nöjd Waldner.

– Jag hade några missar, men jag satte många bra bollar också. Jag spelade ganska bestämt och aggressivt. Hellre att jag slår bort några bollar än att jag fegar, ska man slå några av det bättre spelarna så måste man ligga på en högre nivå,

Stundtals låg spelet på en riktigt hög nivå. Bland ett par tusen åskådare i VM-hallen med plats för 10000 stod även det kinesiska landslaget och såg på den gamle mästarens konster.

– De har inte så mycket annat att göra, efter 40 minuter är de klara med sina matcher, sade Waldner och log.

Kanske kom avgörandet i tredje set. Waldner klarade sig undan 6–10 och fyra danska setbollar och kunde till slut avgöra på sin femte setchans till 16–14.

”Returnerade otroligt bra”

– Han returnerade otroligt bra. Jag körde fast och slog några halvlånga servar så jag kom i underläge. Men jag hade bra koll på hur han skulle slå bollen och rörde mig bra. Han servade också lite dåligt, hade ingen bra variation.

– Egentligen skulle jag ha börjat med de långa servarna tidigare än i fjärde set. Men de kom precis i rätt lägen.

Till skillnad mot öppningsmatchen missade inte Jens Lundquist chansen att avgöra i den tredje matchen. 3–1 i set mot Martin Monrad gav Sverige 3–0 och var faktiskt Lundquists första seger i ett lag-VM. Han kom till Bremen med 0–6 från Qatar-VM 2004.

Klart vid seger mot Rumänien

Seger mot Rumänien på onsdagen och Sverige har i praktiken säkrat en plats i åttondelsfinal. Att Kina ska missa förstaplatsen i gruppen och därmed direktplats i kvartsfinal är det ingen som tror på.

Även om altmeister Waldner tror att det finns lite mer att ta av för egen del.

– Det hoppas jag, men spelar jag på den här nivån är jag nöjd. Man kanske inte kan kräva för mycket.

– Det enda jag är missnöjd med, om jag ska ta något, är servespelet. Det är skönt att kunna vinna då.

Och Waldner har vunnit fyra av fem matcher i lag-VM. Det finns dokumenterat. Med segern över Maze har han 105–25 i facit. Den första kom för 23 år sedan.

TT