Förbjuden kärlek i Kina

SPORTBLADET

I Kina är en kärleksaffär i bordtennislandslaget just nu det hetaste ryktet.

Den kvinnliga dominanten Zhang Yining sägs vara tillsammans med Chen Qi.

Det riskerar att splittra världens bästa landslag.

Foto: FOTO: AP
ETT PAR? Zhang Yining sägs vara tillsammans med Chen Qi.

Det kinesiska bordtennislandslaget tog hem rubbet i OS för ett par veckor sedan. Både herrarna och damerna vann alla medaljer i singelspelet, dessutom vann de båda lagtävlingarna. Den kanske bästa av dem alla var den kvinnliga världsettan Zhang Yining. Hon har dominerat bordtennisen i tio år men nu riskeras hennes karriär. Flera kinesiska hemsidor skvallrar om att hon ska ha ett förhållande med Chen Qi som vann OS-guld i dubbel för fyra år sedan och förbundet har en oskriven lag att det inte får förekomma några förhållanden i truppen. Enligt tidningen China Daily säger truppledaren Huang Biao att ryktet inte stämmer.

– Våra spelare och tränare är helt på det klara med att det inte förekommer någon form av kärleksaffär mellan dem. En del medier försöker få fram något men det enda medierna gör är att såra spelarna och skapa en negativ stämning i truppen, säger han till tidningen.

Genom åren är det flera spelare som har offrat sin karriär för kärleken samtidigt som andra har valt sporten först. Den manliga huvudtränaren Liu Guoliang blev enligt China Daily kär i Wang Jin när de båda var 16-åriga talanger på landslagsläger. Wang Jin valde att fly landet och åka till Japan för att spela samtidigt som Guoliangs karriär gick spikrakt upp mot VM- och OS-guld. 2002 lade Guoliang racket på hyllan och fyra år senare, fjorton år efter att han mötte Wang Jin, kunde de till slut gifta sig.

Nu ställer sig många kineser frågan hur det kommer att gå för Chen Qi och superstjärnan Zhang Yining.

TT