Därför skrotas poängsystemet

Kritiken gav resultat: ”Gick lite för hastigt”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
”Att vinna ska vara grejen” Jan-Ove Waldner var en av alla som var kritisk till det nya poängsystemet – som nu görs om inför nästa säsong. Bilden är från en SM-finalmatch i våras.
SPORTBLADET

Höstens nya poängsystem i Pingisligan har fått kritik för att ta bort spänningen i matcherna. Nu kan Sportbladet avslöja att det blir en ändring till nästa säsong:

– Ja, nästa år blir det bonuspoäng. Det gick lite för hastigt, säger förbundsordföranden Walter Rönmark.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Förbundsordföranden Walter Rönmark.

Till höstens säsong poppade förbundet till herrarnas elitserie. Pingisligan blev det nya namnet på serien som också började sändas direkt i TV4 Sport.

Dessutom förändrades poängsystemet. I stället för att en matchseger ger två poäng som förut så får nu det vinnande laget lika många poäng som antalet delmatcher laget vinner. Även det förlorande laget får poäng för sina vunna delmatcher.

”Ingen riktig nerv”

Både lagen i Pingisligan och bordtennisprofiler har kritiserat förändringen.

Legendaren J-O Waldner är en av dem:

– Man får inte den riktiga nerven längre när det står 2–2 i matcher. Då känns det inte skitviktigt att vinna matchen. Man vill ju att det ska kännas att man har vunnit, säger Waldner och fortsätter:

Byts efter en säsong

– Man borde få en bonus eller något. Att vinna en match ska alltid vara grejen. Det ska kännas lite extra när man vänder en match.

Kritiken har gett resultat. Det nya poängsystemet får bara en säsong, sedan byts det ut. Enligt bordtennisförbundets ordförande Walter Rönmark måste det till en förändring:

Bonuspoäng nästa år

– Nästa år blir det bonuspoäng. Sen vet jag inte om det blir en eller två poäng extra för att man vinner en match. Men det blir ju mer dramatik om man får en extra poäng.

FAKTA

Så här funkar det den här säsongen ...

Varje delmatch ger en poäng i tabellen, däremot ger en totalseger i matchen inga extra poäng. I en match som slutar 3–2 får segraren tre poäng och förloraren två poäng. I en 5–0-match får de fem respektive noll poäng.

Även de förlorande lagen får alltså poäng och i förlängningen innebär det att ett lag som vunnit färre matcher än de andra kan komma före i tabellen.

... och så här funkar det nästa säsong:

Eftersom förbundet tycker att det har slagit fel med det nya systemet ska lagen nästa år få bonuspoäng när de vinner en match.

En match som slutar 3–2 kommer då att ge 4 eller 5 poäng till segraren och fortfarande bara 2 poäng till förloraren. Det gör att det återigen blir ännu mer värt att vinna en match.