Legendarens farväl

Jörgen Persson, 46, spelar sina sista matcher: Jag hittar ingen motivation längre

SPORTBLADET

Bara SM återstår.

Sedan kommer pingisfantomen Jörgen Persson att gå på gatorna som en vanlig man.

– Tanken är tom. Jag hittar ingen motivation längre, säger 46-åringen inför sin sista tävling.

Under fredagen inleds bordtennis-SM i Karlskrona. Det hade kunnat vara en turnering i mängden, men det är det inte eftersom det blir Jörgen Perssons tack- och avskedsföreställning.

22 år efter VM-guldet i japanska Chiba säger en av tidernas största pingisspelare farväl till de andra herrarna i hagen.

– Jag har spelat på professionell nivå i 30 år. Det får räcka, säger Jörgen Persson till Sportbladet.

Han avslutade landslagskarriären med sitt sjunde OS i London i fjol och har i vinter spelat för Tianjin i den kinesiska superligan.

– Jag var i Kina från oktober till januari och har känt att det räcker. Jag har inga mål, ingenting. Jag håller en bra nivå, men blir inte bättre, säger Persson.

Vad ska du göra efter karriären?

– Det är det som är det svåra, att jag inte har något konkret att ta ställning till. I april ska jag åka tillbaka till Kina och prata med Tianjin om ett jobb som tränare eller sportchef.

Jagar SM-titel nummer sex

Jörgen Persson fyller 47 år i april och gjorde SM-debut redan 1981, då mästerskapet avgjordes i Ystad.

– Jag minns att jag var ganska chanslös mot landslagsspelaren Roger Lagerfeldt, säger Jörgen, som var 15 år vid tillfället.

Du har fem SM-guld i singel. Hur ser du på dina chanser att avsluta karriären med en sjätte titel?

– Det hade varit trevligt och jag vill förstås vinna. Jens (Lundquist) är högst rankad och vann senast, men det är jämnt mellan många spelare. ”Pege” (Pär Gerell), Hampus Nordberg, som har spelat bra internationellt, J-O (Waldner) är sugen på att vinna SM, Kristian Karlsson, som har klättrat mest på rankingen... Det finns ingen jättefavorit, säger Jörgen Persson.

FAKTA

De har delat på SM-titlarna sedan 1925

13) Tage Flisberg

9) Jan-Ove Waldner

7) Stellan Bengtsson

6) Hans Alsér, Kjell Johansson

5) Jörgen Persson, Fredrik Håkansson, Björne Mellström, Gustaf Johnsson

4) Mikael Appelgren, Jens Lundquist

2) Peter Karlsson

1) Pär Gerell, Mattias Stenberg, Erik Lindh, Liss Larsson, Tony Larsson, Bengt Grive, Lennart Iverdahl, Carl-Ottil Johansson, Sixten Forss, Arne Andersson, Valter Kolmodin, Folke Pettersson, Henry Wilbert, Ragnar Söderholtz, Carl-Erik Bülow, Sven Åhman

ARTIKELN HANDLAR OM