EM-medaljen säkrad – då utlovas stordåd

Tränaren säker: ”Minst ett guld kommer att trilla in”

Foto: TT
Matilda Ekholm avgjorde.
SPORTBLADET

Sverige har säkrat medalj i lag-EM.

Då ger tränaren Anders Johansson ett löfte:

– Vi kommer slåss om medalj i alla mästerskap framöver.

Det svenska damlandslagets målsättning inför lag-EM var att bli bland de 14 bästa och på så vis kvalificera sig för European Games nästa år.

Det har man gjort med råge.

Sverige är vidare till semifinal efter en urstark vändning mot Rumänien i kvartsfinalen och därmed har man säkrat medalj i lag-EM för första gången sedan 2002.

Blev förbannad

Stor hjälte för Sverige blev Matilda Ekholm, som vann den avgörande matchen mot Bernadette Cynthia Szocs. Detta efter att hon under matchens gång blivit rejält förbannad på sin motståndare.

– Hon (Cynthia Szocs) snodde en kantboll. Domaren fick för sig att min boll gick utanför bordet, men det var en kantboll, säger hon till TT.

Rumänskan gick heller inte in och rättade domslutet.

– Hon blev väl het på att vinna. Jag tänkte först ta en timeout för jag var ganska arg. Det är inte ofta det händer att någon snor en boll. Pulsen gick upp direkt, men jag lyckades lugna ned mig. Det hade jag inte klarat för något år sedan, säger Ekholm.

”Blir minst ett guld”

Nu lovar han stordåd i framtiden.

– Vår målsättning här var att kvala in till European Games, men jag har sagt att vi ska gå för VM-guldet 2016 och då handlar det om att skaffa erfarenhet och jobba ihop oss som lag. De här tjejerna vi har med oss hit har utvecklats enormt mycket och det är otroligt starkt att slå Rumänien. Sedan är vi är inte riktigt där så att vi kan konkurrera med de bästa lagen på vår tredjeposition, men jag är säker på att någon av de här tjejerna, eller någon av de vi har hemma i Sverige, kommer vara ett hot för alla lag på den tredjepositionen snart, och då blir det inte kul att möta oss…

– Vi kommer att slåss om medalj i alla mästerskap framöver och jag är säker på att minst ett guld kommer att trilla in, säger Johansson.

Sverige möter storfavoriten Tyskland i semifinal i lag-EM.

■ ■ ■

Även herrarna är vidare till semifinal efter seger mot Spanien i kvartsfinalen.