Paolo laddar för en ny knock - och riksdagen

"Drömmen är att få möta Armand i en returmatch i Globen"

SPORTBLADET

Politiker på väg in i riksdagen.

Programledare för en ny serie på tv.

Ständig åsiktsmaskin.

Men just nu handlar allt om proffsboxning igen för Paolo Roberto.

- Jag drömmer om en returmatch mot Armand. I Globen, om ett år, säger han och skrattar.

Foto: JERKER IVARSSON
KUNGEN AV POLITIKEN Sex kilo lättare och hungrigare än någonsin är boxaren Paolo Roberto, 33, på jakt efter en ny titelmatch. Paolo Roberto har gått ner två viktklasser - från mellanvikt till weltervikt - sedan den haussade matchen mot Armand Krajnc i Lübeck.

TOLV SNABBA FRÅGOR

1 Dags för lite boxning igen. Ny gala, i Odense. Hur är formen?

- Den är grym. Jag har tränat riktigt hårt senaste tiden och nu är jag nere på 67 kilo. Det är en jäkla skillnad sedan matchen mot Armand Krajnc. Förra veckan gick jag 26 sparringronder, lika många de två veckorna innan där.

2 Du möter tydligen en fransman, Davide Sailli. Vad vet du om honom?

- Inte mycket. Han är en hårding efter vad jag har hört. Men ärligt talat så bryr jag mig inte, för det kan hända så mycket. Motståndarna kan ändras i sista minuten.

3 Det verkar vara rena cirkusen i proffsboxningen...

- Ja, men så är det. Boxning är boxning. Annars hade det varit orientering och alla hade käkat müsli.

4 Hur viktig är den här fajten?

- Den är väldigt viktig för att komma upp på rankningen. Det är bara så jag kan få en titelmatch. Och det gäller inte bara att vinna, utan det gäller att vinna spektakulärt.

5 Hur långt är det kvar till en titelmatch?

- Inte alls långt hoppas jag. Men mycket hänger på den här matchen.

6 Du har gått ner två viktklasser sedan matchen mot Armand Krajnc. Nu är du welterviktare igen.

- Ja, precis som när jag började. Alla matcher jag har gått i weltervikt har jag vunnit på knock. Det var tufft att boxas två viktklasser upp. När jag mötte Armand vägde han kanske 80 kilo och var bra mycket större än mig. Han är en jävla bra boxare, men ändå stod jag tolv ronder mot honom. Och det var nära att jag fick ner honom...

7 Nu har du sparrat i Sverige igen, och du har en polisanmälan mot dig för en uppvisningsmatch i Stockholm förra sommaren. Hur länge till kommer proffsboxningsförbudet gälla?

- Jag är helt säker på att det kommer åka bort rätt snart. Det blir svårt att hålla fast vid förbudet när en massa andra kampsporter är tillåtna. Om ett år kommer det vara borta.

8 Och då ska du boxas i Sverige?

- Ja, drömmen är väl att få möta Armand i Globen i en returmatch.

9 Nu hoppas du på att bli riksdagsman också. Vilken är viktigaste valfrågan?

- Att folk förstår integrationens vikt. Vissa grupper får inte bli eftersatta. Snacket om att invandrarna måste lära sig svenska är för jävligt. Vad alla behöver är jobb, då kommer man in i samhället.

10 Hur har valkampanjen gått?

- Bra. Jag har varit runt i lite förorter och snackat med folk. Jag snackar ju på deras språk, jag är en av dem. Men jag har inga valaffischer eller reklamfilmer, jag har bara mitt tunnelbanekort.

11 Det snackas om att proffsboxare ska få delta i OS. Är det något för dig?

- Nej, det tror jag inte. Då måste man delta i massa tävlingar innan och så, och det hinner jag nog inte. Tyvärr tror jag inte många kända namn skulle ställa upp, en sån som Tyson skulle ju inte ha en chans i tre ronder. Jag tror inte Armand heller skulle ställa upp.

12 Du är 33 år nu. Hur länge till kommer du hålla på?

- Jag har börjat med yoga och känner mig som 20 igen. Så just nu känns kroppen bara bra. Jag kan nog hålla på några år till.

Snabbfakta/Paolo Roberto

Henning Johannesson