”Det är slut”

Efter ny förlust lägger Fredrik Alvarez av: Livet är inte bara boxning

SPORTBLADET

HOLBÄCK

Fredrik Alvarez har gått sin sista boxningsmatch.

I natt förlorade han på poäng mot amerikanen Kevin Butts. Det blev den sista ursäkten Fredrik behövde för att ta beslutet.

- Efter 2000 har det varit full fart nerför en skidbacke. Störtlopp på alla plan, säger Fredrik Alvarez.

Foto: BILDBYRÅN
I går kväll tog Fredrik Alvarez boxningskarriär slut. Redan efter två ronder hade motståndaren Kevin Butts slagit sönder svensken båda ögonbryn."Jag klarar mig alltid på något sätt. det har jag alltid gjort", säger Alvarez.

Han har varit professionell boxare i sju och ett halvt år. Knappt 20 år gammal slog han sig in i den tuffa branschen som en sensationell svensk kopia av Mike Tyson.

- När jag var 18 år ville alla ha mig. Det var Tyson hit och Tyson dit. Allt gick så lätt för mig. Jag hade en fin smäll och vann mina matcher. Men det gick för bra i början och jag blev för uppumpad. Det är inte bra för då kan man falla tungt.

Fallet kom i form av en trestegsraket.

6 maj 1998:

Fredrik ska försvara sin VM-titel i super mellanvikt för den mindre men inte obetydliga organisationen WBF. Han blir totalt utboxad av världsklassboxaren Sugarboy Malinga. Domaren stoppar matchen i elfte ronden med motiveringen att han vill förhindra att Alvarez ska drabbas av hjärnskador.

19 september 2000:

Den verkliga ödesmatchen. EM-match mot ryssen Andrej Shalikov i Frankrike. Fredrik är på nytt chanslös. Men medan han såg förlusten mot Malinga som en lektion på vägen mot toppen ser han denna förlust som ett bevis för sig själv på att han inte räcker till.

16 juni 2001:

Köpenhamn. Armand Krajnc stoppas av sitt tyska stall Universum från att boxas i Köpenhamn. Fredrik Alvarez tar över matchen mot Evans Oure Ashira med en kvarts betänketid. Han är långt ifrån förberedd för att möta en motståndare av den kvaliteten och blir grymt misshandlad. Hamnar på sjukhus och åker sedan till Italien där han funderar över sitt liv i nio månader innan han gör comeback i Viborg 15 mars 2002.

Läkaren sa ja

Inför comebacken mot Mike Algoet genomgår Fredrik Alvarez två stora läkarundersökningar som konstaterar att han är fullt frisk. Själv säger han att han hade hoppats på ett negativt besked för att lättare kunna ta beslutet att sluta med boxningen.

Han vinner sin comeback och en match till men i går tog allt slut. Den långe och avige men inte allt för märkvärdige Kevin Butts slår sönder Fredriks bägge ögonbryn i de två första ronderna.

- Första gången någonsin som ögonbrynen gått sönder. Kroppen är slut. Det är snart tre år nu som jag inte har satsat seriöst. Men jag ville inte sluta på det viset som det blev i matchen mot Ashira, säger Fredrik Alvarez.

Att sluta efter en mycket jämn match är betydligt bättre. Eller som Fredriks pappa Costantino säger:

- Det viktigaste i boxning är att sluta i tid.

Att sluta att utöva det enda yrke man haft redan vid 27 års ålder är ett tufft men garanterat mycket vettigt beslut när motivationen försvunnit.

- Jag klarar mig alltid på något sätt. Det har jag alltid gjort. Livet är inte bara boxning, säger Fredrik Alvarez.

Taskigt behandlad

Som inte fått det erkännande han borde ha fått.

- Man var väldigt taskiga mot mig när jag vann min VM-titel över Luciano Torres. Han var ändå rankad fyra på WBA:s lista. Den kvällen var han kanske inte så bra eller så var jag bra.

- Jag mötte Malinga när han varit världsmästare för WBC tre månader tidigare. Det är inte många svenskar som har gått så tuffa matcher som jag.

Vann 36 proffs- matcher - 26 på knockout

Stefan Alfelt