King vill ta över - igen

...och allt handlar förstås om att tjäna pengar

SPORTBLADET

Lennox Lewis är för överlägsen och Mike Tyson kan man inte längre ta riktigt på allvar.

Då ser Don King sin chans att ta tillbaka kontrollen över tungviktsvärlden.

Foto: Niclas Hammarström
Don vill bli King i boxningsvärlden igen. Med en ny mästarserie ska han inbringa ytterligare miljarder.

Han skapar en utmanarturnering om VM-titlarna för IBF och WBA mellan Roy Jones jr, Evander Holyfield, Chris Byrd och John Ruiz. Vips riktas allt ljus mot mannen med det elektrifierade håret igen. Ännu ett genidrag av manipulationernas mästare.

Mike Tyson vs Lennox Lewis i Memphis i somras var detta årtusendets första så kallade Århundradets match. En megamatch som framförallt avslöjade betydelsen av Mike Tyson.

Utan fascinationen för monster-Mike hade det aldrig gått att sälja pay-per-wiev-abonnemang för över en miljard kronor.

Lennox Lewis är en fantastiskt bra boxare men han är för färglös för att sälja i USA. Framförallt som han är en Jamaicafödd brittisk före detta kanadick hade det behövts en betydligt mer uppseendeväckande framtoning än tedrickande och en nysnobbism som jänken i gemen avskyr.

Kan roffa åt sig USA

Rent sportsligt är de mest intressanta tungviktsmatcherna framöver Lewis eventuella möten med de tyska ex-Ukrainarna bröderna Vitalij och Vladimir Klitjko. Matcher som kommer att gå i England eller möjligtvis i Tyskland om brödernas tyska stall Universum kan skaka fram pengar nog till finansiera ett eller två såna jättearrangemang.

Don King kan alltså i lugn och ro plocka åt sig USA-marknaden igen med matcher som faktiskt inte är särskilt stora i sig. Roy Jones jr är ett av boxningens allra största namn sett över den senaste tioårsperioden men det är aldrig lätt att lämna sin naturliga viktklass.

Evander Holyfield är också ett stort namn men känns alltmer som en före detta stor mästare. Byrd och Ruiz är självklart duktiga. Men inte ens i USA är de speciellt kända.

Alltså får det bli en konstruktion som skapar ett intresse.

Kan slå sig för bröstet

Holyfield och Byrd möts om IBF-titeln 14 december i Atlantic city.

Jones och Ruiz gör upp om WBA-bältet 1 mars. Vinnarna får sen en titelmatch som gäller båda världsmästarbältena.

Don King räknar självklart sen med är att antingen den nuvarande WBC-mästaren Lewis – eller den av Klitjkobröderna som lyckats att besegra honom – tvingas gå upp i en match som gäller alla de tre stora organisationernas titlar.

Lyckas han med det kan Don King slå sig för bröstet och säga att det var han som än en gång gav världen en enda värdig Champ. Samtidigt som sisådär ett par nya fräscha miljarder runnit in till hans företag.

Det är det som den här utmaningen egentligen handlar om.

Mästarserien ska ge en obestridig världsmästare – de gör upp om bältena

Stefan Alfelt ([email protected])