Regeringens utredare såg Alvarez i Danmark

”Vi ville se proffsboxning, helt enkelt”

SPORTBLADET

KÖPENHAMN

Knockouter och blod. Dålig och bra boxning. Två vinnande svenska proffs. Elegant lyxhotellmiljö. Hyfsat nykter fredagsfylla (tack vare höga ölpriser). Hells Angels på plats - såklart.

Regeringens proffsboxningsutredare Britt Solberg fick hela paketet när hon för första gången såg proffsboxning live.

- Jag tyckte det var roligt att svenskarna vann. Sen vågar jag inte säga så mycket mer för att inte föregripa utredningen, säger Britt Solberg.

Foto: BILDBYRÅN
poserade Först vann Giovanni Alvarez på knock, sedan poserade han för utredaren Britt Solberg som var på plats för att bevittna proffsboxning.

Hon fotograferade under matcherna och efteråt fick först Aldo Colliander och sen Giovanni Alvarez posera framför hennes lilla digitalkamera.

- Vi ska ha bilder på presentationen av betänkandet. Kan vara bra att inte belasta budgeten. Skämt åsido, min man köpte en ny kamera till mig och jag försöker att använda den, säger Britt Solberg.

Hon såg galan tillsammans med svenska boxningsförbundets ordförande Björn Rosengren och tre andra ur den grupp medhjälpare hon har till sitt förfogande fram till att hon 15 mars nästa år ska komma med ett betänkande om "de frågor som hänger samman med professionell boxning och andra kampsporter".

"Svensken var överlägsen"

- Vi skulle se proffsboxning helt enkelt. Hur är miljön? Hur gör man? Det man såg är att det är viktigt att man har jämnbördiga motståndare. Första matchen var jämn. Andra var det inte. Där var svensken överlägsen, säger Britt Solberg.

I första matchen vann Aldo Colliander en bedrövligt dålig match mot Jeff Ford.

Svensken var överlägsen men valde att böka och hänga på samma vis som amerikanen. Därför blev det jämnt.

Giovanni Alvarez var visserligen helt överlägsen till slut men han mötte en från amatörtiden mycket meriterad amerikan. Chris Holt hade dessutom fyra raka segrar som proffs.

Tror på VM-match hemma

- Kul att hon var på plats. Proffsboxning måste vara på väg att bli godkänd i Sverige. Mona Sahlin har ju också uttalat sig positivt.

- Jag tror på en VM-match hemma i Kupolen i Borlänge, säger Giovanni Alvarez.

Dit är det fortfarande långt.

Britt Solbergs rekommendation kan lika gärna bli fortsatt förbud för professionell boxning, samt ett utökat förbud för en rad andra kampsporter.

- Det jag ska utreda är ur medicinsk synpunkt vad man kan anse vara tillrådligt.

- Det finns i dag sporter, eller snarare tillställningar, som handlar om vad som är på gränsen till ren misshandel, säger Britt Solberg.

Stefan Alfelt