Hoppas Sahlin krossar förbudet

SPORTBLADET

Att Mona Sahlin säger att proffsboxning bör tillåtas är en strålande nyhet.

Att hon gör det med hänvisning till att beslutet är ålderstiget och mossigt är det mest hoppingivande.

Kör över nej-sägarna så Sverige kan bli en modern stat och slipper jämföras med Nordkorea, Kuba och Norge.

Jag vet inte om omsvängningen har att göra med att vi faktiskt är med i EU och ingår i en modern konstruktion av stater som har tänkt sig att ha ungefär samma regler och lagar och ordnung.

Det kan också ha att göra med att Mona Sahlin faktiskt har en egen idé om att det är orimligt med yrkesförbud för en hel svensk yrkeskår.

Det kan också ha att göra med att Mona Sahlin faktiskt tar integreringsdebatten på allvar och att hon tack vare sin kontakt med det nya Sverige lärt sig en del om hur det fungerar i förorterna. Bara politiker med skygglappar stora som parabolantenner kan tycka att proffsboxning ska förbjudas. Bara politiker med skygglappar stora som hela förorter kan tycka att det är rimligt att rycka bort ännu en del av framtidstron för unga killar och tjejer i viktiga delar av Sverige.

Löjligt omodernt

Det mest bestickande i det gamla beslutet om förbud för proffsboxning är att det slår fast att det är fult att tjäna pengar (!) på sin idrott. Det framstår ju som löjligt omodernt när svenska idrottsmän tjänar miljoners miljoner varje dag.

Det är liksom inte som på Gunder Häggs och Dan Waerns tid längre.

Det är 2002 nu. Det har Mona äntligen insett. Idrottsmän tjänar faktiskt pengar. Och överlever.

Alla - utom de som ägnar sig åt en av de äldsta sporterna som överhuvudtaget existerar; The noble art of selfdefense. Det nobla självförsvarets konst.

Jag har ofta varit på boxning utomlands och kunnat följa den lätt tragiska upplevelse det är att se svenska boxare i världsklass - ständigt på bortaplan. Det var en underbar upplevelse att i lördags se Paolo Roberto för första gången på oändligt länge boxas inför en publik som ropade hans namn och jublade när han fick in sina träffar.

Jag har ofta suttit och känt en sorg och ledsenhet över att de gått upp i ringen och verkat så övergivna i den stund de bäst behövde stöd.

Min grunduppfattning om boxning är enkel.

Den gäller både proffs och amatörboxning som ju i grunden är samma företeelse.

Min åsikt är enkel:

Boxning har räddat livet på oändligt många fler människor än den förstört livet för.

Det är enkel matematik.

Det är enkel logik och en medkänsla med alla unga människor som behöver nåt i livet som ger dem en smula framtidstro. De svenska folkhemstrångsynta politiker som försökt stoppa den framtidstron i åratal har gjort så mycket skada att de skulle bli livrädda om de visste det.

Riksdagen är en mossig samling.

Det kommer att ta många fajter och mycket bökande i byråkratins ringhörnor innan de är mogna för att tillåta proffsboxning. Fram till i år har de inte ens ansett att det behövts en utredning.

Nu är utredningen tydligen emot proffsboxning. I alla fall hjärnkirurgen Martin Ingvar. Han anser att boxning inte är nyttigt för hjärnan. Fast det behöver man inte vara hjärnkirurg för att fatta. Knappt ens boxare. Det är onyttigt på samma sätt som sprit, thinner, fotbollsnickar, cigarretter, smör eller alltför många långa och tråkiga sammanträden är det.

Sahlin är viktig

Men bara proffsboxning förbjuds.

Bara den genuina arbetarsporten boxning förbjuds.

Det ljusnar tack vare Mona.

Jag antar att proffsvännerna inte ska ropa hej än. Det är långt kvar till galor i Globen eller Scandinavium med Attila Levin, Paolo Roberto eller någon av alla våra andra duktiga landsförvisade boxare.

Men Sahlin är viktig.

Jag tror hon är beredd att ta strid. Riksdagen behöver inte göra som utredningar säger. Riksdagen kör över folk. Alla remissinstanser som såg till barnens intressen var exempelvis mot homoadoptioner. Det sket riksdagen i.

Nu tycker jag jag att Mona, Alf och de andra ska göra om det.

Heja Sahlin - krossa yrkesförbudet.

Lämna Nordkorea, Kuba, Norge och Island ensamma i ödemarken. Boxare är vuxna människor. Behandla dem som det.