Paolo: Boxningen räddade mitt liv

Nu fortsätter Roberto sin tuffaste match - mot proffs-
motståndarna

SPORTBLADET

Paolo Roberto, 32, boxades på Åland i lördags - och nu går han sin andra tuffa match på en vecka.

För att upphävda förbudet mot proffsboxning.

- När ska politikerna förstå att boxningen uppfyller en social funktion? Titta bara på mig, boxningen räddade mitt liv. Punkt slut, säger han.

Foto: PETER KJELLERÅS
manar till kamp I lördags gick Paolo Roberto upp i ringen och vann mot argentinaren Raul Eduardo Bejarano. Nu fortsättar han kampen - mot proffsmotståndarna. Och han har laddat mot en rad argument för att proffsboxning ska bli lagligt i Sverige igen.

Ett par timmars båtresa från Stockholm - på Åland - vann boxaren Paolo Roberto i lördags mot argentinaren Raul Eduardo Bejarano på poäng. Galan hade lockat hundratals svenskar till Mariehamn och matchen direktsändes av TV 3. Direkt efter fighten - under segerintervjun - förvandlades boxaren Paolo Roberto till politikern Paolo Roberto och målet för hans attack var förbudet mot proffsboxning i Sverige.

Nu fortsätter han sitt korståg mot etablissemanget.

Ville ta det lugnt

- Egentligen hade jag velat ta det lugnt i en vecka, men sova får jag göra senare. Nu måste hyckleriet bort, säger han.

Paolo har lyckats med sitt första mål - att skapa debatt. Tv, radio och tidningar har de senaste dagarna uppmärksammat hans kamp. Även de politiska partierna har vaknat.

- Att matchen gick på Åland och att vi hade invägningen på NK var mina idéer. Det var ett sätt att protestera och visa det absurda i förbudet.

Säger Paolo Robert och fortsätter:

- I slutändan handlar det om demokrati, jag menar: jag kan när som helst gå till i en porrbutik och köpa en film där en kille sätter på en hund" Och det är lagligt. Däremot får jag inte utöva mitt yrke i mitt hemland. Det är helt sjukt.

"Andra sporter farligare"

När proffsboxning förbjöds i Sverige fanns det tre anledningar till beslutet:

1. Den ekonomiska aspekten.

2. Att sporten var förråande.

3. Skaderisken.

De två första kriterierna är borta.

- Nu finns bara skaderisken kvar och visst, proffsboxning är farligt, men inte farligare än andra sporter. Jag såg en undersökning gjord i USA där boxning var på elfte plats på listan över de farligaste sporterna, säger Paolo Roberto.

- Pamparnas argument håller inte.

Roberto har själv gått 30 proffsmatcher och konstaterar att han fortfarande lever och har hälsan i behåll.

- Jag är nog den boxare som dessutom har gått dom tuffaste fighterna. Och jag är inte dum i huvudet. Jag lovar att jag när som helst, vilket dag som helst och vilken tid på dygnet som helst kan möta vilken politiker som helst i retorisk fight. Och jag vinner.

Paolo Roberto förstår inte varför politikerna aldrig kan se det positiva i proffsboxningen.

Att sporten faktiskt räddar ungdomar på glid.

- Man rekryterar inte boxare från handelshögskolan, direkt. Nej, det är killar i förorterna, som har det jobbigt, som får en chans att bli nåt annat än kriminella.

- Titta på mig. På 80-talet ansåg polisen att jag var en av Sveriges tre farligaste ungdomar och hade jag inte kommit i kontakt med boxningen hade jag varit död i dag.

Du tror det?

- Nej, jag tror inte, jag vet. Tio av mina bästa vänner från den tiden har råkat illa ut. Fem är döda och fem är knarkare. Jag hade tillhört den första kategorin. Herregud, jag hann bli knivhuggen flera gånger innan jag hamnade rätt. Tack vare boxningen.

- Jag tycker att det är starkt av en politiker som Mona Sahlin att våga gå ut och säga att förbudet måste bort. Hon har tagit sig tid att åka runt och se hur det ser ut i förorterna och vad boxningen egentligen gör för ungdomarna. Det finns alldeles för många politiker som varit i förorterna och bara konstaterat att det finns höghus där. Öppna ögonen! Det är mitt tips.

Paolo Robertos kamp går vidare.

Likaså debatten.

- Snart får vi boxas på hemmaplan, det är jag övertygad om, säger han.

Ja eller nej till proffsboxning i Sverige - här är politikernas argument i den heta frågan

Patrik Thornéus