Utredaren: Häv proffsförbudet

I dag presenteras förslaget som kan ge Sverige proffsboxning

1 av 2
boxas i sverige Regeringens ensamutredare om kampsporter, Britt Solberg, förordar att det svenska förbudet mot proffsboxning upphör. Det kan öppna upp för matcher mellan Armand Krajnc och Paolo Roberto - i Sverige.
SPORTBLADET

Paolo Roberto kan boka Globen för en VM-match den 1 juli 2004.

I dag vinner svensk proffsboxning sin största seger på över 30 år.

Regeringens utredning är färdig - slutsatsen är klar: proffsboxning bör tillåtas i Sverige.

13.00 i dag träffar regeringens ensamutredare Britt Solberg idrottsminister Mona Sahlin för att lämna över sitt betänkande om professionell boxning och andra kampidrotter.

Ett betänkande som får boxnings-Sverige att höja armarna i en segergest.

Nu ligger vägen öppen för ett positivt riksdagsbeslut som innebär att lagen om förbud mot proffsboxning upphävs.

"Jag menar att evenemang med boxning, oavsett om boxningen kallas professionell eller inte, bör få arrangeras om säkerheten för boxarna är på en acceptabel nivå", skriver Solberg i en debattartikel i dagens DN.

Vill ha hårda krav

En som är för hårda säkerhetskrav är Armand Krajnc.

- Jag vill ha en proffsboxningsorganisation som delar ut licenser till boxare, promotors, managers, domare. Och till tränare, det finns många dåliga i branschen, säger han till TT.

Fortfarande är motståndet mot proffsboxning starkt i Sverige. En i går publicerad TT-Sifo-undersökning visar att 48 procent av svenskarna vill att förbudet mot proffsboxning ska finnas kvar.

Större stöd bland folket

Men opinionen är på väg att svänga. Nu vill 44 procent se proffsboxning i Sverige - en ökning med 17 procent sedan 1995.

Anledningen till att Solberg anser att förbudet bör hävas är att det har spelat ut sin roll. Förbudslagen från 1969 bygger på att begreppet profesionell avser idrottsutövare som tar emot pengar för att ställa upp i matcher.

"Varken professionell boxning eller någon annan idrott bör vara förbjuden endast av skälet att deltagarna får ersättning för att delta i matcher eller tävlingar. Gränsen mellan tillåtet och otillåtet bör istället dras med utgångspunkt i vilket våld som används och vilka skaderisker som reglerna medger att utövarna utsätts för", skriver Solberg.

Om först Mona Sahlin och sedan riksdagen går på Solbergs linje kan ett beslut om lagändring klubbas i slutet av december.

I så fall införs lagändringen troligen den 1 juli 2004. Tidigast då kan gongongen gå för en proffsfajt i Globen gå.

Här är utrednings krav

Martin Fransson