Det är möjligt att Krajnc blir mästare igen

– i ännu en sista match

SPORTBLADET

MAGDEBURG.

Det finns inte många sanningar i proffsboxning.

Mästarna har för länge sen slutat med att ”aldrig komma tillbaka”. Dom gör det tvärtom så gott som hela tiden.

Och ett löfte om att handskarna definitivt har lagts på hyllan resulterar alldeles för ofta i ännu en sista match.

Det är möjligt att Armand Krajnc blir världsmästare igen – kanske rentav redan i år. Det är också möjligt att kvällens match mot Eliseo Nogueira inte alls blir Krajnc sista även om han förlorar.

Armand Krajnc har fortfarande en strålande matchlista. Han har förlorat mot världsboxaren Harry Simon i en match som var så jämn att Krajnc hade fått oavgjort eller förmodligen vunnit om matchen hade boxats på en Universumgala i Tyskland.

Boxning utan knockoutresultat blir en bedömningssport och i såna ger hemmaplan och mästartitlar alltid fördel.

Hans andra förlust kom mot Sergey Tatevosyan med blödningar intill hjärnan som knappast kan ha uppstått av de slag som träffade Krajnc under själva matchen.

Oron finns fortfarande kvar

Man kan inte göra annat än att misstänka att de blödningarna var en följd av Armand Krajnc samlade tid i ringen under matcher och sparringar. En sorts utmattning av nervtrådar och kärl som till slut brast.

Blödningarna har försvunnit och hans hjärna har undersökts utan att det går att finna några fysiska defekter. Krajnc är friskförklarad men det tar inte bort oron för att något liknande eller ännu värre fortfarande ligger och lurar latent.

Kvällens motståndare är noggrant utvald. En boxare som oftast förlorar men som ändå är svår nog för att tvinga Armand Krajnc att visa att han fortfarande håller hög klass.

Nogueira har de två senaste åren förlorat 13 matcher, gått två oavgjorda och vunnit två på poäng. Alla hans 17 senaste matcher har alltså gått tiden ut. Han har visserligen förlorat men han har gjort det mot boxare som alla varit så kallade plusboxare, det vill säga att de vunnit fler matcher än de har förlorat.

Ny titelmatch om hörnet

Portugisen har därmed en mycket märklig matchlista. Den säger att han är svårboxad men knappast direkt farlig. Ett bra test för en boxare vars kapacitet hänger så mycket ihop med hans förmåga att motivera sig.

Vinner Krajnc övertygande i sin ett snäpp tyngre, viktklass har han meriter som räcker för att det tyska storstallet Universum skulle kunna ordna en ny titelmatch ganska snabbt.

Stefan Alfelt