Lewis och Klijtjko – de snälla giganterna

Mindre dramatisk invägning har sällan skådats

SPORTBLADET

Som alltid har någon PR-man hittat på ett namn till nattens tungviktsfajt i Staples center i Los Angeles. Lennox Lewis mot Vitalij Klijtjko kallas för Giganternas duell.

Man skulle lika gärna kunna kalla det för De snällas fajt.

Foto: AP
Vitalij Klijtjko, till vänster, och Lennox Lewis, till höger, möts i en efterlängtad boxningsmatch. Staples Center i Los Angeles är arenan och WBC:s världsmästartitel är priset. (TV 1000: 03.00)

Men såna mesigheter säljer inte 950 dollarbiljetter till Hollywoods fina folk eller de billigaste 75 dollarplatserna till de mindre glamorösa boxningsentusiasterna.

Inte ett ont ord har yttrats inför matchen. Ingen har lovat att slå näsbenet upp i hjärnan på sin motståndare. Ingen har ens antytt att det ska flyta blod.

På invägningen stirrade man knappt ens varandra i ögonen på den obligatoriska poseringen för fotograferna.

Klitjkjo har sträckt sig till att han ser svagheter hos den obestridde världsmästaren Lewis men säger inte klart ut vad det är.

Lewis säger bara att han ska vinna och det kan han göra i kraft av att vara solklar favorit. Lewis bevisade förra sommaren att han inte längre har någon jämlike när han krossade Mike Tyson genom att vara grymt överlägsen fram till knockouten i åttonde ronden.

Storheten enda svagheten

Den eventuella svagheten hos Lewis ligger möjligtvis i det gigantiska. Lennox Lewis har ingenting kvar att bevisa.

Motivationen är förmodligen inte på topp efter det enormt haussade mötet med Tyson i Memphis förra året. Då talade Lennox till och med om att dra sig tillbaka för att njuta av sina många miljoner på någon soldränkt strand.

Motivationen kan möjligtvis också utläsas av hans vikt. Lewis vägde in på 116,3 kg. Klitjkjo på 112,5. Lennox Lewis har aldrig någonsin varit så tung inför en match, vilket reser frågor om hans förberedelser.

Lewis har tidigare som mest vägt in på 114,8 kg: Det var inför vad som blev hans livs stora flopp – knockoutförlusten i Sydafrika mot Hasim Rahman i mars 2001. Då var Lewis inte alls förberedd för den urladdning som krävs för att vinna en tungviktsmatch i världsklass.

– Min enda kommentar om Lewis vikt tänker jag ge i ringen, sa Klijtjko vid invägningen.

Ändå är förmodligen just vikten och vad den antyder den svaghet som tysk-ukrainaren tror sig se. Någon annan svaghet finns inte hos den regerande världsmästaren.

Lewis har rutinen

Lewis slår hårt och precist. Hans jabb är fenomenal. Han har erfarenheten av stora matcher.

Det enda som Lewis inte har är amerikanernas hjärta. Många boxningstyckare hoppas att Klijtjkjo ska vinna.

Förmodligen tror man att om Klijtjko vinner blir det lättare att marknadsföra framtida matcher för amerikanska utmanare.

Vitalij och hans bror Vladimir är jättar som fortfarande kan kallas företrädare för det som länge var USA:s huvudfiende Sovjet.

Att kalla kriget är över sen länge bekymrar inte boxningens PR-folk när man kan skruva till en Rocky-story och låta den bli verklighet.

Klijtjkos imponerande facit

Vitalij Klijtjko har ett imponerande facit med 31 knockouter i sina 32 segermatcher.

Förlusten mot Chris Byrd på knock i tionde ronden 1 april 2000 gör ändå att man inte kan vara helt säker på tysk-ukrainarens kapacitet.

Hans tyska stall Universum har matchat honom med omsorg på vägen fram till den kassamatch som väntar i natt.

Matchen gäller WBC:s världsmästartitel.