Polisen säger nej till proffsboxning

Alvarez: Det blir nog aldrig någon proffsboxning i Sverige

SPORTBLADET

Proffsboxning på svensk mark dröjer.

Detta sedan polisen inte velat ta på sig rollen som tillståndsmyndighet.

- Det blir nog aldrig någon proffsboxning i Sverige, säger Giovanni Alvarez, 24.

Foto: BILDBYRÅN
Giovanni Alvarez får inte boxas i Sverige.

Svenskproffset Alvarez laddar upp i Danmark inför matchen mot amerikanen Demetrius Jenkins på fredag. Beskedet förvånar honom inte.

- Nej, det är oftast såna här besked. Man hoppades ju att saker höll på att vända när kampsportsutredningen kom i våras, men det var tydligen att ta ut en seger i förskott.

"Mest motvind"

- Efter den där tv-dokumentären som visades för ett tag sedan har det mest blåst motvind igen, suckar Alvarez som helst av allt skulle vilja visa upp sitt kunnande i svenska ringar under professionella och välskötta former.

Men i går sa polisen själv nej till att bli tillståndsmyndighet vilket regeringen föreslagit i sin kampsportsutredning.

- Vi ser det inte som polisiär uppgift. Vi måste koncentrera våra resurser tlil att utreda och förhindra brott. Polisen ska inte ägna sig åt att skjutsa psyksjuka runt landet, ta hand om fyllerister eller vara tillståndsmyndighet för proffsboxning, säger Staffan Kellerborg, informationsdirektör vid Rikspolisstyrelsen.

Försenar utredningen

Polisens besked kommer att försena utredningen.

- Nu måste vi ta en annan väg. Om ett nytt förslag läggs under våren kan det bli ett riksdagsbeslut efter sommaren och lagstiftning den 1 januari 2005, säger Keneth Wising, departementssekreterare på justitiedepartementet.

Ett alternativ till polisen som tillståndsmyndighet skulle kunna vara Socialstyrelsens rättsliga råd, enligt Keneth Wising.

Peter Ström