Länge sedan jag såg en så lovande debut

Stefan Alfelt: Frida Wallberg visade att hon behärskar sin sport som yrkesboxare

SPORTBLADET

KÖPENHAMN

Skönhet och världsklass.

Det korrekta vore väl att bli upprörd över lanseringen av Frida Wallberg och Alexandra Matheus i deras debuter som proffsboxare - men jag blir det inte.

Modereportage i danska Se og Hør där Frida gör en Hedman och döljer Matheus bröst med sina stora boxhandskar. På pressträffen inför galan konstaterade Martin Nielsen, en av Stall Palles stigande stjärnor, att han i och med de två nya skönheternas ankomst skulle få svårt att hamna i tidningarna.

Utseende säljer i sport. Det kan man inte förneka. Det är också en stor skillnad mellan Sverige och Danmark i hur man hanterar själva ämnet.

Sånt som hos oss skulle anses såväl plumpt som manschauvinistiskt reagerar väldigt få på i Danmark.

Stall Palle drivs av promotorn Bettina Palle som har en tredje kvinnlig boxare i Anita Christensen. Världsmästare - och före detta fotomodell. Den perfekt säljande kombinationen i en genomkommersiell idrottsvärld.

Frida Wallberg, 20, fick frågan om hur hon såg på Beauty&Worldclass-konceptet. Frida visste inte riktigt vad hon skulle svara, men sa efter ett tag:

- Jag går upp i ringen som kvinna.

Jag har viss förståelse för Santana...

Hon kunde ha sagt som Glenn Hysén en gång sa: "Det är väl bättre att se bra ut än att vara ful."

Som proffsboxare spelar det ingen roll hur man ser ut från start om man inte behärskar sin sport. Den som inte duger får ganska snart ett mindre vackert utseende.

Frida Wallberg visade direkt att hon behärskar sin sport också som yrkesboxare.

Även om hennes debut bara blev en rond hann hon visa prov på en varierad effektiv boxning. Wallbergs slag och kombinationer var tunga och pricksäkra.

Rutinerade Maribel Santana var chanslös och jag har viss förståelse för att hon inte ville gå ut till den andra ronden.

Det var faktiskt länge sen som jag såg en så lovande svensk proffsdebut.

Giovanni Alvarez fick ett rejält prov på sin förmåga mot tuffe amerikanen Demetrius Jenkins. Alvarez stod pall. Han har nått den mognad som innebär att han snart är redo för att ta en match om någon av de många titlar som finns.

På tal om titlar påstod tyska Sauerland det här om WBA-världsmästaren Sven Ottkes motståndare i ett frivilligt titelförsvar 27 mars: "Der Herausforderer ist in Deutschland kein Unbekannter."

Armand Krajnc är inte obekant i Tyskland.

Sauerland har försökt att förhandla upp honom till en 15 plats som krävs på rankingen för att han ska kunna utmana en världsmästare. Ryktet säger att de fått nobben, men i proffsboxning svänger saker och ting snabbt.

Pratade med Krajnc i går och han sa att han inte är förberedd för en titelmatch så tidigt, men tillade: "Fast du vet ju hurdan jag är. Klart jag vill ha den matchen."

Vi får se.

En ny syn: Flugviktare med bilringar

I går såg jag något jag aldrig sett tidigare på mina drygt hundra proffsgalor: En småfet flugviktare.

Sixto Espinola, som åkte från Paraguay för att få stryk av Steffen Nörskov, hade bilringar.

Proffsboxare, 51,5 kg - och bilringar!

När vi ändå är inne på kopplingen utseende och boxning så har jag sett många modellbilder på Stall Palles store stjärna Mads Larsen.

Det är inte bara kvinnlig skönhet och världsklass som säljer. Så det så.

Stefan Alfelt