Tvingas lanseras som skönheter

Frida Wallberg slåss i en värld där männen styr allt

1 av 2 | Foto: andreas dybeck
Frida Wallbergs (ovan) tredje proffsmatch är mot Sharon Gaines och lanseras av promotorn som ”skönhets-slaget”. ”Damboxning är en show på mäns villkor”, skriver Sportbladets Stefan Alfelt.
SPORTBLADET

Jag köpte skönhet och världsklass-konceptet inför Frida Wallbergs proffsdebut i Köpenhamn därför att inget annat var att vänta.

Men när hennes tredje match inte nått längre än till beauty battle med reklambild på en lättklädd leende motståndare visar Stall Palle övertydligt vad man vill med den blonda svenskan.

Frida Wallberg drömmer om titelmatcher men för sitt stall är hon ett vackert lockbete i jakten på tv-tittare och betalande åskådare.

Promotorn Bettina Palle har levt hela sitt liv i proffsboxningens grisiga mansvärld. Fostrad av sin nu 70-årige pappa Mogens, ett geni i denna märkliga cirkus där regler sällan är regler som gäller eller som åtminstone alltid går att tänja på. Drivfjädern är pengar och medlen anpassas därefter.

Myten att kvinnor går på proffsboxning är just en myt och inget annat. Förutom i Tyskland där galor ofta erbjuder paket med inträdesbiljetter, buffé och dans efteråt, vilket lockar jämna par mer än någon annanstans i världen.

I Danmark består boxningspubliken av män i varierande åldrar ute för att inleda en glad kväll med knockouter och öl. En publik som gärna ser några snygga tjejer i ringen men som till mycket liten del skulle betala för att se en ren tjejgala.

I hela världen är det bara två boxande kvinnor som lockar betalande publik. Regina Halmich i Tyskland och Laila Ali i USA.

Med i Playboy

Halmich har vandrat en lång väg mot berömmelsen och har inte klarat sig undan sexlanseringen. Hon har vikt ut sig i Playboy och jag har själv sett när hon vägt in iklädd leopardmönstrad stringtrosa och matchande bh framför blixtrande kameror.

Laila Ali har sluppit att klä av sig för att få uppmärksamhet, men hennes pappa heter Muhammad Ali. Laila startade därmed på en medial intressenivå skyhögt överlägsen alla andra kvinnliga nybörjares.

Även om den första kvinnliga boxningsmatchen som historien känner till genomfördes i London 1720 är det i dag en ung sport. England tog bort ett 116 år gammalt förbud mot kvinnlig boxning först 1996. I juli 1997 boxades det första nationella mästerskapet någonsin för kvinnor i USA. Jane Couch stämde 1998 det brittiska proffsboxningsförbundet för könsdiskriminering eftersom hon inte fick licens för att kunna boxas som professionell i Storbritannien.

Couch som boxats i USA var dubbel världsmästare men i England ansågs ett förbud berättigat av att hon som kvinna skulle skyddas mot faror som män kunde utsätta sig för. Couch vann även matchen i högsta domstolen.

I USA vann kvinnoboxningen sina stora segrar i rättegångar under första delen av 1990-talet. I mars 1996 möttes Christy Martin och Deidre Gogarty i en blodig match som nu anses som den moderna kvinnliga proffsboxningens födelse. Matchen som var en så kallad uppvärmningsmatch till VM-fighten mellan Mike Tyson och Frank Bruno fick stor uppmärksamhet. Men det var först när Laila Ali debuterade 1999 som det skapades ett eget intresse för kvinnlig proffsboxning i det stora boxningslandet USA.

Fotomodeller boxades

I oktober förra året arrangerades en ren kvinnlig boxningsgala i Los Angeles som faktiskt lockade stor publik trots biljettpriser på upp till 3 000 kronor.

De tio unga kvinnorna beskrevs som seriösa idrottsutövare som tränat stenhårt i månader inför sina matcher.

Det är dock ingen djärv gissning att publiken lockades mer av det faktum att alla tio var fotomodeller som arbetade för arrangerande herrtidningen Perfect 10 Magazine.

Frida Wallberg är en ung seriös idrottskvinna som inte kan förväntas bryta några barriärer så här i början av hennes karriär. Hon vill arbeta som yrkesboxare men tvingas att acceptera skönhetslanseringen åtminstone tills att hon hamnar i så kallat stora matcher.

Hon har ett beauty battle att ta även vid sidan av ringen. Jag vet varken om hon vill ta den fighten eller om hon har en chans att vinna den.

Proffsboxning är show på mäns villkor och kommer att så förbli långt in i framtiden.

Stefan Alfelt