”Boxning ska inte vara för pengarna”

Obesegrade Frida Wallberg inför fajten i kväll: Får titelmatch

SPORTBLADET

KÖPENHAMN

Frida Wallberg är inte en million dollar baby.

Mer en noll kronor tjej - med chans till stora inkomster.

- Du får mig aldrig att berätta vad jag tjänar, säger Frida med ett skratt.

Foto: Daniel Pedersen
Frida Wallberg: Ålder: 21 år. Vikt: 60 kg. Matchstatistik som proffs: 4 vinster, 0 förluster. Aktuell: Boxas i kväll i KB-hallen, Köpenhamn. Motståndare: Angela Cannizzaro, Italien.

Behövs inte. Efter 25 år tätt intill den cyniska proffsboxningsbranschen vet jag att det handlar om jordnötter, eller peanuts som den amerikanska termen lyder. Uppbyggnadsmatcher garanterar inte ens existensminimum och utan två större sponsorer hade Frida Wallberg trots all sin star quality inte haft råd att vara yrkesboxare.

Drömmar och framförallt drömmar om pengar har alltid varit de enda egentliga drivkrafterna i proffsboxning.

"Vill vinna"

- Men så är det inte för mig. Det ska vara roligt. Det ska inte bara vara för pengarna. Det är jätteroligt, säger Frida.

Jätteroligt att träna i fem månader utan match?

- Jag har ju min match att se fram emot och jag vill verkligen vinna. Det är därför jag kämpar på träningarna.

Det låter som att du måste vara rätt målmedveten.

- Det är jag.

Vad är slutmålet?

- Att jag blir världsmästare. Och att jag sen behåller bältet. Det är där de flesta förlorar.

I kväll boxas hon mot italienskan Angela Cannizzaro i KB-hallen. Frida vägde in på 60 kg jämnt. Cannizzaro ett halvt kilo tyngre.

- Jag vill vinna Europa- och världsmästartitlar. Det har hela tiden varit mitt mål men man får se till den här matchen på fredag först. Jag är nästan säker på att det blir en titelmatch under det här året om jag vinner, säger Frida.

Perfektionism

Precis som filmens boxerska Maggie låter Frida manager och tränare styra hennes framtid medan hon själv hänger sig helt åt träningen.

Mogens Palle matchar henne lika försiktigt mot titlarna som Clintan styr Maggie mot rampljuset och Tihomir Trogrlic sköter träningen som ska leda till perfektionism.

- Det var ett tag sen jag gick match. Jag har tränat som vanligt för att utvecklas mer. Har försökt att träna på min jabb för att få en redan bra jabb att bli mycket bättre. Jag tycker att det är ganska skönt med långt mellan matcherna, men nu blir det fler matcher eftersom Palle fått ett bra tv-avtal.

Proffsboxning är ett udda jobb.

- Ja, det är det. Det känns som att man har börjat med en ny sport.

Stefan Alfelt