Scott knockade Lillen på krogen

Före detta världsmästaren om drömjobbet och fajten Eklund inte glömmer

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS
fit for fight Än är karriären inte helt över för vår förre världsmästare i lättvikt George Scott. Snart går han en match i K1 och träningen inför den har varit ovanligt smärtsam. ”Jag är helt ledbruten”, berättar han.
SPORTBLADET

Ni har naturligtvis hört det tusen gånger förr, det är ju så många av oss som tjatar om att vi ska börja ett nytt liv.

I morgon.

Nästa vecka.

Eller...ja, nån gång framöver.

Så bör vi bry oss om George Scotts framtidsplaner?

Tja, vi ska i alla fall inte underskatta honom.

Anders ”Lillen” Eklund gjorde det misstaget i vintras.

George golvade honom med en jättesmäll.

Det hela är en nedtystad skandal som inträffade en natt på ett hotell i Örebro för några månader sedan.

George Scott vill inte göra nån affär av det som hände när han, ”Lillen” och tre andra personer i boxningsbranschen träffades på hotellet, men storyn är alldeles för bra för att inte berättas.

I korthet:

Tungviktaren Eklund, två gånger Europamästare och ungefär dubbelt så stor som lättviktaren Scott, passerade bakom bordet där George satt och bankade honom då med knuten näve uppe på skallen. Samtidigt som han sa:

– Din jävla junior.

När George käftade tillbaka fick han en hård örfil av ”Lillen”.

Då small det.

George Scott, WBU-världsmästare 1995, reste sig och slog en uppercut som träffade ”Lillens” haka och sände den jättelike Eklund rakt igenom en glasruta och vidare in i drömmarnas värld.

En ren knockout.

”Lillen” var inte glad när han kvicknade till och jagade galen genom hotellet för att ta hämnd. Men så dags hade George bestämt att det var sluttjafsat och höll sig undan.

Matcher av den typen är ingenting att vara stolt över.

Det är också märkligt att två så i grunden snälla människor som Eklund och Scott kan börja bråka med varandra.

Men boxare precis som alla andra har en personlig heder att slå vakt om, och man ska som sagt aldrig försöka sätta sig på George Scott.

Du kan erkänna att den där historien är sann?

– Ja, den stämmer. Men jag vill inte prata mer om det.

Varför inte?

– Äh...du kan väl ringa till ”Lillen” och fråga honom om han vill berätta mer.

För mig är det obegripligt att du hamnar i såna bråk, du är alltid så vänlig. Men det har dykt upp rubriker om tjafs på krogen då och då under åren.

– Nio gånger av tio är det folk som tar chansen att göra sig märkvärdiga själva. Det är konstigt i Sverige...om du får en knuff av en människa utomlands får du alltid en ursäkt av den personen, det är liksom folkvett att säga ”excuse me”. Men här funkar det inte så. Folk går rakt fram och knuffas och visar varken hänsyn eller respekt för andra.

Och dig vill dom väl testa, förstås.

– Det är så det funkar. Tänk hur det var för en sån som Ingo, han fick ju aldrig vara i fred.

Men nu är det alltså ett nytt liv på gång.

– Jajamen! Mina drömmar håller på att förverkligas. Allt det som jag verkligen velat göra finns plötsligt inom räckhåll.

Berätta!

– Min kompis och mentor Sören Niklasson har dragit igång ett jätteprojekt i Thailand, ett sport- och rekreationscenter i världsklass som ska stå klart i slutet av nästa år. Det är en enorm satsning. Jag ska vara manager för fitnessdelen och bo och leva där. En fantastisk chans. Det blir en nystart i livet. Jag är otroligt optimistisk.

Kan man ana ett samband med den kommande K1-galan här? Det är väl Niklasson som övertalat dig att ställa upp?

– Visst finns det ett pr-värde i det. Men det finns viktigare anledningar till att jag är med i galan.

Du tänker på hyckleriet.

– Visst. Jag vill ha i gång debatten igen. Hur kan proffsboxning vara förbjudet? När vi får sparka varandra i huvudet i K1?

K1-fantasterna säger att boxning är farligare. Man går fler ronder, exempelvis.

– Boxarna tycker nog tvärtom. Jag kan möjligen sträcka mig till fifty-fifty. Det kan bli ena jävla skador av dom där sparkarna, och gudarna ska veta att det är svårt för en boxare som jag att komma åt en K1-kille. Det är en fördel att kunna sparka bra.

Men när du gör din K1-debut i Globen den 21 maj, då blir det väl en spark på benet i början, sen resten boxning?

– Räkna inte med det! Zoltan, som jag möter, är grym på att sparkas och det kommer jag att få erfara.

Har du tränat på det?

– Du, jag är så ledbruten och söndersparkad på benen att jag ser handikappad ut när jag löptränar. Det gör ont att träna K1. Särskilt om man aldrig gjort det förr. Dom där sparkarna känns, det kan jag tala om.

Obehagligt att tala om sånt i tider då folk sparkas ihjäl ute på gatorna. En kampsportare sitter häktad just nu.

– Det är hemskt. Men jag kommer aldrig att kasta skit på K1, vanlig boxning eller någon annan kampsport. Den övergripande sanningen är alltid: det är bättre att ungdomarna tränar under kontrollerade former än att de ränner runt på stan. Men politikerna begriper ingenting.

Vad vill du säga till dem?

– Proffsboxningen förbjöds i Sverige för att vi inte fick tjäna pengar. Men kolla de andra sporterna i dag...snacka om att tjäna pengar! De politiker som skyller på skaderisken sitter själva och tittar på ishockey och jublar – men har de räknat hjärnskakningarna i hockeyn? En boxare som knockas blir avstängd i tre månader.

Själv ser du bitigare ut än nånsin. Mycket nya muskler.

– Bitig? Njää, det är väl mer att jag blivit kraftigare runt om. Jag är ju 38 nu. Men jag har i alla fall gått upp sju kilo i bara muskler och det har varit underbart att få äta hur mycket som helst och slippa tänka på vikten. Jag äter fyra gånger om dan nu och tar proteindrinkar och kreatin så jag är spyfärdig både före och efter träningen.

Och sen, om du vinner i din K1-debut? Blir det mer?

– Nej, det kan jag inte tänka mig. Jag har som sagt andra framtidsplaner.

Det här är George Scott...

Scott om...

Peter Wennman