Kanske tuffaste svenska proffset genom alla tider

Stefan Alfelt: Han tog en smäll, han gav en smäll – det var hans stil

SPORTBLADET

Bosse Högberg kommer för alltid att bli ihågkommen som den kanske tuffaste svenske proffsboxaren någonsin.

Han blev europamästare i lätt mellanvikt när han på årets första dag 1966 i Köpenhamn besegrade italienaren Bruno Visintin på teknisk knockout i sjätte ronden. En stor mästerskapstitel som Högberg fick behålla i endast 41 dagar.

I det tidiga titelförsvaret, som skedde i Kungliga hallen i Stockholm, underskattade en segerviss Högberg sin franske motståndare Yolande Leveque. Men det är just den förlustmatchen som mer än någon annan av Högbergs 43 proffsmatcher skapat bilden av honom som den ultimata fajtern.

Käken avslagen

Redan i första ronden fick Högberg käken avslagen. Han var sen nere för räkning fyra gånger, i tredje, åttonde, tolfte samt i den femtonde och sista ronden.

Bosse Högberg förlorade sin EM-titel - men han stod tiden ut. Hans boxningsstil var sån. Han gav smällar och han tog smällar.

Det blev en stor match till i karriären. En ny match om europatiteln redan 11 november samma år på Johanneshov mot regerande europamästaren Sandro Mazzinghi från Italien.

En match som anses vara en av de mest brutala som någon svensk har deltagit i. Ingen av boxarna backade en millimeter under den intensiva slagväxlingen.

I inledningen av fjortonde ronden slogs Högberg ned och fick när han kom på benen försvarslös ta emot skurar av hårda slag innan domaren bröt.

Högberg boxades nio matcher till, men det blev inga fler titelfajter. Sista matchen gick han på Mallorca 1973.

Levde ett hårt liv

Utanför ringen levde Bosse Högberg under sin storhetstid ett intensivt liv som ständigt återspeglades i svarta rubriker på tidningarnas löpsedlar. Hans korta stormiga äktenskap med sångerskan Anita Lindblom, landets då absolut hetaste artist, diamantaffärer, playboyliv, konkurser och fängelse för försäkringsbedrägeri - allt Bosse Högberg gjorde sålde lösnummer.

De sista åren levde han märkt av sjukdom tillsammans med Liz Öberg, som han gifte sig med två gånger. Han fick stroke och drabbades av afasi men han handskades med sjukdom ungefär som han agerat i ringen:

- Om någon slår mig på kinden, då nitar jag honom direkt.

Fajtern Bosse Högberg gav sig aldrig utan att bjuda upp till kamp.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM