Muhammad Alis namn sålt för 50 miljoner dollar

Hamnar i sällskap med Elvis och Beckham

SPORTBLADET

Boxingslegendaren Muhammad Ali har sålt rättigheterna till sitt namn.

Köpare är företaget CKX som betalar 50 miljoner dollar.

CKX äger också namnrättigheterna till Elvis Presley och David Beckham som nu får hamna i samma sällskap som ”The Great One”.

Foto: AP
Muhammad Ali visar upp sina slag.

Robert F X Sillerman, vd för CKX, är osäker på hur företaget ska använda Alis namn, men att det inte ingår i planerna att involvera Muhammad Ali personligen. Boxningslegenden lider sedan en många år tillbaka av sjukdomen Parkinson.

- Du behöver inte presentera honom och du behöver inte förklara vem han är, säger Sillerman om Ali till New York Times.

CKX har skapat ett nytt bolag, Greatest Of All Time, för Alis namn. Alis familj kommer att behålla 20 procent i det nya företaget, medan CKX kontrollerar resterande.

Amerikanska marknadsförare tror att företaget kan göra en stor vinst på köpet av Alis namn. George Foreman, som Ali boxades mot under 70-talet, har gjort stor succé i reklamen för fettsnåla grillar. Företaget som tillverkar grillarna köpte ut Foreman för otroliga 137,5 miljoner dollar. Och då ska man tänka på att Muhammad Ali är en av världens största idrottsmän genom tiderna.

Bland annat blev han världsmästare tre gånger i tungvikt och medverkade i klassiska matcherna ”Rumble in the jungle” och ”Thrilla in Manilla”.

Men mest känd är nog Ali för att han vägrade delta i Vietnamkriget. Straffet var att han blev av med tungviktstiteln.

Jörgen Källström