Silver till Klara

Föll mot Lalranliani i finalen

Foto: Sydsvenskan.
Silvertjejen Klara Svensson nosade på VM-guldet i boxning, men föll i finalen i New Dehli i dag.
SPORTBLADET

Den svenska guldfesten i New Dehli uteblev.

  Klara Svensson föll i finalen i 63-kilosklassen mot hemmaboxaren Jenny R Lalranliani.

  – Just nu är jag sur, det här tar tid att smälta, säger Klara Svensson till TT.

   EM-bronset i höstas gav Klara Svensson ett namn internationellt, men väldigt få trodde att den 19-årige Höllviks-tjejen skulle kunna upprepa succén i sitt blott andra seniormästerskap.

  I New Dehli fick tvivlarna svar på tal – silvret ger nytt eko i boxningskretsar.

Tio pass i veckan

  Tätt efter EM-bronset tog Klara beslutet tillsammans med sin tränare Christer Ekberg att gå ned från 70-kilosklassen till 63-kilo, en kursändring som krävde stenhård träning hela hösten med omkring tio pass i veckan.

  Anledningen till det tvära kastet: I 66-kilosklassen finns redan välmeriterade Anna Ingman.

  – Egentligen får man bara gå upp eller ner en viktklass från senaste mästerskapet, men vi försökte ändra redan tidigare. Och eftersom Norge inte ställde upp i 63-kilosklassen så fick Klara den platsen, säger Christer Ekberg till Sydsvenskan.

Försvarar viktminskningen

  Den tuffa viktminskningen försvarar Ekberg med att adepten redan gått ned till 64 kilo efter EM-succén.

  – Det vore annars det största tjänstefelet en tränare kan göra, att tvinga sina boxare att banta. Men i det här fallet var det inga problem. Annars skulle hon tvingas dricka stora mängder för att väga in i en högre viktklass, säger Ekberg.

I dagens final tog det slut redan i andra ronden, när indiskan ledde med 23–8.

– Visst, hon var bättre i dag, men inte så mycket bättre. Det kändes som om jag mycket väl skulle ha kunnat förlora med bara en poäng. Jag kände mig inte så hårt träffad och jag kände att jag träffade med flera raka slag. Men jag fick inte betalt för mina slag, säger Svensson, som är besviken på att inte ha fått chansen att gå hela matchen, till TT.

– Det är ju klart att jag är sur över förlusten, och framför allt för att förlora på det här sättet. Jag kände mig också lite seg i kroppen i dag, det var fjärde matchen jag gick här i VM. Och så har jag en skada på knogarna. Jag har fått en kortisonspruta och utan den hade jag inte klarat det här. Nu är jag väldigt slut, mentalt och fysiskt.

”Kämpade bra i finalen”

Förbundskaptenen Erik Bredler är väldigt nöjd med Klara Svenssons insats.

– Hon lyckades samla ihop sig otroligt bra till kvartsfinalen. Det var en stark prestation att vinna den matchen. Och så vann hon ju över den regerande världsmästarinnan (ryskan Julia Nemtsova) i semifinalen, säger Bredler till TT.

– Klara kämpade på bra i finalen, men publiktrycket var enormt. Jag fick själv slåss vid ringhörnan med alla fotografer som trängdes där.

Svenska VM-medaljer

Johan D Lundin, ([email protected]), Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM