Hjärnexpert: "Förbjud all boxning"

SPORTBLADET

Proffsboxare och entusiaster jublar över Länsstyrelsens beslut att tillåta en boxningsgala. Men en grupp som inte stämmer in är hjärnexperterna.

– Ingen som vet vad som händer med en hjärna vid upprepade hjärnskakningar kan vara för proffsboxning. Eller vanlig boxning, säger neurologiprofessorn Per-Olov Lundberg.

På onsdagen beslutade Länsstyrelsen att ge tillstånd till en proffsboxningsgala som går av stapeln i Göteborg i januari. Per-Olov Lundberg anser att boxning överhuvudtaget borde förbjudas.

– Det är ganska självklart att proffsboxning är skadligt. I värsta fall kan man dö av ett slag. De som deltar får upprepade smällar i huvudet, och upprepade hjärnskakningar. Det innebär att hjärnan bokstavligen skakas om, och blödningar kan uppstå. Vid varje hårt slag dör också nervceller, säger Per-Olov Lundberg.

Koncentrationssvårigheter

Enligt Lundberg kan alltför många hårda hjärnsmällar leda till fysiska påföljder som förlamning, och psykiska som försämrat minne och försämrad koncentrationsförmåga.

– Hjärnan är ett ömtåligt organ. Jag vet inte hur länsstyrelsen resonerat, men jag anser att all boxning borde förbjudas.

Karin Thurfjell