Han kräver tio miljoner kronor

Läkare missade glasbit i handen – nu stämmer proffsboxaren Fredrik Alvarez landstinget

1 av 2
Går ny match – i rätten.
SPORTBLADET

Han var på den absoluta toppen av karriären, redo för en match om världsmästarbältet.

Men efter en fajt mot Louis Llovet 2000 hittades en glasbit (!) i proffsboxaren Fredrik Alvarez vänstra hand.

– Jag hade gått med den i sex månader. Det där förstörde min karriär, säger Alvarez.

Nu stämmer han landstinget – på över tio miljoner kronor.

Fredrik Alvarez, 33, slutade med proffboxningen år 2002, endast 27 år gammal. Då hade han vunnit 35 av 40 proffsmatcher och slog sig fram till en VM-titel (WBF i supermellanvikt).

Men nu går han upp i en ny annan match – med helt andra insatser.

Alvarez stämmer Landstingets Ömsesidiga Försäkringsbolag i Falun på ett skadestånd på över tio miljoner kronor, skriver Dala-Demokraten.

Hittade glasbit i handen

Bakgrunden:

Efter en match mot amerikanen Ed Dalton, som Alvarez vann på poäng i Köpenhamn 1999, halkade svensken på väg nerför en trappa och krossade en flaska med vänsterhanden.

Han var noga med att få rätt vård för skadan och uppsökte läkare, men handen blev aldrig riktigt bra. I februari 2000 gick han ändå, trots en ömmande hand, upp i en ny match (seger mot amerikanen Louis Llovet i Esbjerg) – men efter den fajten krävde han ännu en undersökning.

Då upptäcktes en glasbit, på en gånger en och en halv centimeter, i handen.

– När man ser glasbiten förstår man inte hur läkarna kunnat missa den, säger Fredrik Alvarex till Dala-Demokraten.

– Det påverkade slagstyrkan, det påverkade koordinationen. Jag boxade de sista matcherna på smärtstillande medicin. I en titelmatch skulle det inte gå över huvud taget. Min karriär spolierades av det här, för en ren slarvgrej, säger Fredrik Alvarez.

Kräver tio miljoner

I morgon går han till Falu tingsrätt för att få rätt mot Landstingets Ömsesidiga Försäkringsbolag (LFÖ). Han kräver, i stämningsansökan, ersättning på 10 028 000 kronor – plus ränta och rättegångskostnader.

– Vi yrkar på maxbelopp. Han var 24 år, han var i världsklass och hade kunnat tjänat en miljon om året i kanske tio års tid, säger hans ombud, advokat Anders Ericson till Dala-Demokraten.

Personskaderegleringen har redan godkänt att Alvarez skada gett en fyraprocentig invaliditet – men den före detta proffboxaren kräver alltså betydligt mer.