Paolo Roberto: ”Det här är boxning när den är som vidrigast”

FOTO: AFP
SPORTBLADET

De flesta dömer ut Evander Holyfield, 46. Paolo Roberto sågar även hans motståndare.

– Valujev är ett monster som inte kan boxas, säger han.

I kväll smäller det i ringen. Evander Holyfield, som tog sin senaste mästartitel för tolv år sedan möter ”The beast from the east”, den 2,13 långe och 141 kg tunge ryssen Nikolai Valujev. Matchen gäller tungviktstiteln i boxningsorganisationen WBA och är redan en massmedial fullträff. Men den svenske ex-boxaren Paolo Roberto dömer ut fighten. Fullständigt.

”Ska fan inte boxas”

– Det här är boxning när den är som vidrigast. En riktig skitmatch. Holyfield är 46, han har gått över 400 ronder och ska fan inte boxas.

Inte heller titelförsvararen Valujev står högt i kurs.

– Han är en jätte, ett monster som inte kan boxas. Han lever bara på att han är så stor.

Det har höjts många kritiska röster om Holyfields comeback. Att han är för gammal, att han är otränad. Och att han rentav kan sväva i livsfara när han går upp i ringen mot den nära tre decimeter längre och över 40 kilo tyngre motståndaren.

Boxare har dött

– Det är lite överdrivet men det är klart att det finns medicinska risker. Jag tycker inte Holyfield ska boxas och jag förstår verkligen inte varför han går upp i den här matchen.

– Det har dött folk i boxning förut, det är världens hårdaste sport, men jag tror inte det händer i kväll. De enda som riskerar att stryka med är de som tittar på matchen, för den kommer bli så jädra tråkig.

FAKTA

Nikolaij Valujev

Född: 21 augusti 1973 i Leningrad. Smeknam: The beast from the east. Matcher: 51. Segrar: 49 (varav 34 på knockout). Förluster: 1. Walk over: 1. Längd: 213 cm. Vikt: 141 kg. Kuriosa: Har två kortväxta föräldrar. Hans mor är 166 cm och hans far endast två centimeter längre.

Evander Holyfield

Född: 19 oktober 1962 i Atmora, Alabama. Smeknam: The real deal. Matcher: 53. Segrar: 42 (varav 27 på knockout). Förluster: 9. Oavgjorda: 2. Längd: 187 cm. Vikt: 97 kg. Kuriosa: Är trots sin långa meritlista mest känd för att ha fått sitt öra avbitet när han försvarade titeln mot Mike Tyson 1997.

Matchens sänds i Viasat Sport med start 22.30