Förföljdes av sitt ex

Stjärnan fruktade för sitt liv efter uppbrottet från pojkvännen

SPORTBLADET

Förföljd och döds­hotad – av ex-pojk­vännen.

Här är det okända kapitlet i Åsa Sandells liv.

”Jag vill inte göra någon anmälan. Jag försöker andas”, skriver den förra boxningsstjärnan i sin nya bok.

Foto: Pontus Höök
Åsa Sandell.

Karriären i ringen är över för Sandell, 41, som började boxas i motionssyfte först som 28-åring och som sedan fortsatte sin proffskarriär med superfajten mot Mohammad Alis dotter Laila Ali 2005. Sandell gjorde en bragdmatch men förlorade tveksamt.

Psykisk smärta

Hon vann i stället svenska­ folkets hjärtan – men valde bara två år senare att sluta eftersom hon var gravid.

Nu fortsätter Sandell ändå dela ut nya snytingar.

I sin bok Bakom garden avslöjar svensk dam­boxnings största affischnamn under flera år den psykiska smärtan hon utsattes för av sin amerikanske ex-pojkvän Rick.

Fruktade för sitt liv

Åsa Sandell skriver i boken att hon mådde så dåligt att hon efter att förhållandet tagit slut fruktade för sitt liv. Hon blev aldrig slagen, men levde konstant med rädslan.

”Plötsligt reser han sig upp, slänger min väska i marken med full kraft, lutar sig över mig och skriker: Nu åker jag i fängelse – jag ska banka skiten ur dig”, skriver Sandell, som flydde till Sverige – men tog skräcken med sig.

”Vågade inte bo där”

Ex-pojkvännen fick tag i hennes svenska telefonnummer och var beredd att lämna USA.

”Han med­delar att han kommer att vänta utanför min lägenhet i Malmö. Alltså vågade jag inte bo där. Jag känner mig både rädd och löjlig när jag försöker kalkylera oddsen för att han ska hitta mig och döda mig”.

Trots hoten skriver Sandell i boken att hon aldrig anmälde sin förre pojkvän.

Detaljerad plan

I ett brev berättar han om sin avbrutna hämdplan för att hon lämnade honom.

”Han skriver att han utarbetat en detaljerad hämdplan, men att han denna morgon bestämt sig för att skrota den. Han tänker lämna mig, min familj och mina vänner ifred, och önskar mig lycka till i livet. Brevet avslutas med orden: Jag förlåter dig”.

I boken avslöjar Sandell också vem som var pappan till det barn som aldrig kom levande till världen. Den 41-åriga svenskan blev kär i sin 58-årige tränare Lennox Blackmoore.

”Flera års uppdämd åtrå vädras ut. Fördämningar rasar och känslor väller fram. Jag är kär i min tränare. Jag älskar Lennox”, skriver Sandell, som drabbades av missfall och som mörkade sitt förhållande för managern George Cuocco.

”Aldrig frågat”

”Han har aldrig frågat mig om mitt kärleksliv och jag tror inte han anar att våra starka band sträcker sig ända in i sovrummet”.

Sportbladet sökte i går Åsa Sandell. I ett mejl strax före midnatt avböjde hon en intervju.

FAKTA

Född: 24 januari 1967 i Örebro.

Yrke: Författare och kulturjournalist. Före detta boxningsstjärna.

Bor: Lägenhet i New York men flyttar till Stockholm efter nyår.

Tidigare klass: Supermellanvikt (75 kilo).

Klubb: Winning Boxing Club.

Facit: 11 matcher. Sex segrar (tre på knock), tre förluster och två oavgjorda.

2004 – DEBUTEN

Går sin första proffsmatch i maj mot Tabitha Rosario, USA. Sandell vinner på teknisk knockout i tredje ronden. Svenskan, som började boxas som 28-åring för motionens skull, hyllas i svenska medier.

2005 – ALI-FAJTEN

Sandell går sin största proffsmatch den 17 december mot Muhammad Alis dotter, Laila Ali. Fajten avgörs under upphaussade former i Berlin och Sandell förlorar efter fem jämna ronder. Många experter hävdar att svenskan blev bortdömd och borde ha vunnit matchen. Domaren ansåg att Ali tog över helt och valde därför att bryta matchen.

2007 – SLUTET

Bestämmer sig för att sluta när rapporterna når ut att hon är gravid. Samma år blev Sandell världsmästare sedan hon besegrat Dakota Stone i Göteborg med domarsiffrorna 2–1. Sandell la beslag på mästarbältet i WBE, (World Boxing Empire), men vägrar ändå kalla sig världsmästare.

Sista proffsmatchen blev i september mot Teresa Perozzi, USA. Titelmatchen slutade oavgjord.

ARTIKELN HANDLAR OM