Mikkel-Mania

Danska stjärnan står inför karriärens största utmaning

Foto: AP
I kväll boxas Kessler för WBA-titeln.
SPORTBLADET

HERNING. I kväll värmer danske superstjärnan Mikkel Kessler upp med att försvara sin WBA-världsmästartitel i supermellanvikt mot Gusmye Perdomo.

Sen väntar den tuffaste proffsboxningsutmaningen någonsin – Super six.

– Min framtid och boxningens framtid, säger Kessler.

Allt annat än seger i kväll är snudd på en otänkbar tanke.

– I boxning kan allt hända. En lyckoträff, ett ögonbryn som spricker, men oavsett allt annat än att jag blir helt utboxad tycker jag att jag förtjänar min plats i Super six, säger Kessler.

Dansken är en fantastisk boxare som bara förlorat en enda match i sin karriär, mot legenden Joe Calzaghe på walesarens hemmaplan i Cardiff i en osannolikt slagrik jättematch mitt i natten förra året.

Viktig förlust

– Förlusten grämer mig självklart men den gjorde mig till en bättre boxare eftersom man får ett annat tänkande efter att man har förlorat en gång.

Kessler är som alltid exemplariskt artig i sitt umgänge med media. Perdomo är snudd på självutsuddande ödmjuk. Vi äter på samma italienska restaurang på kvällen och när han lämnar den slår han ihop klackarna framför mitt bord, tackar för sällskapet och önskar god natt.

Jag gör spontant tummen upp och önskar lycka till och känner i samma sekund hycklandets ångest spridas eftersom jag självklart önskar att Kessler nitar den vänlige venezulanen och går in i Super six som den superstjärna dansken är.

”Blir hårt”

I Super six ska sex av världens absolut bästa supermellanviktare mötas. Varje deltagare går tre matcher i en inledande runda. Kessler ska möta Andre Ward, Carl Froch och Jermain Taylor. Beroende på hur man vinner eller förlorar sina matcher delas poäng ut som sen kvalificerar för fortsättningen. De fyra ”bästa” går vidare till semifinaler och sen blir det en final som gäller de VM-bälten deltagarna har. Varje boxare är garanterad 65 miljoner kronor för att vara med. Totalvinnaren kommer att tjäna drygt 100 miljoner kronor.

Allt inom ett och ett halvt år. Ett helt nytt och spännande koncept för proffsboxningen som verkligen behöver en nytändning.

– Det blir hårt, konstaterar Mikkel Kessler.

Vinner han blir han en legend.

FAKTA

Stjärnorna som gör upp i Super six

Mikkel Kessler

30 år, Danmark

Världsmästare WBA.

Rekordlista: 41 segrar (31 KO), 1 förlust.

Carl Froch

32 år, Storbritannien

Världsmästare WBC.

Rekordlista: 25 segrar (20 KO), 0 förluster.

Jermain Taylor

31 år, USA

Före detta världsmästare WBA, WBC, IBF, WBO.

Rekordlista: 28 segrar (17 KO), 3 förluster, 1 oavgjord.

Arthur Abraham

29 år, Tyskland

Rekordlista: 30 segrar (24 KO), 0 förluster.

Andre Dirrell

27 år, USA

Möter Carl Froch om WBC-titeln 17 oktober.

Rekordlista: 18 segrar (13 KO), 0 förluster.

Andre Ward

25 år, USA

Rekordlista: 19 segrar (12 KO), 0 förluster.