Tre svenska boxare i EM-final

”Fantastiskt”

SPORTBLADET

Tre av fyra svenskor vann sina semifinaler och boxas final i EM på söndag.

Jenny Hardingz, Natalie Lungo och Shipra Nilsson heter finaltrion.

– Fantastiskt, vi visar att svensk boxning står sig starkt på damsidan och det är extra roligt eftersom damerna kom in på OS-programmet 2012, säger förbundets sportchef Erik Bredler.

Foto: BILDBYRÅN
Jenny Hardingz är klar för final.

Den enda svenska semifinalförloraren på fredagen i Nikolajev, Ukraina, blev Helena Falk i 54-kilosklassen. Men Falk kan trösta sig med en bronsmedalj.

– På förra EM i Danmark för två år sedan tog vi ett guld och två silver. Nu blir det fyra medaljer, konstaterade Bredler nöjt.

Den som imponerade mest av svenskorna i semifinalerna var Jenny Hardingz i 48-kilosklassen. Hon utklassade rumänskan Lidia Ion och vann med 14–0.

– Hon har aldrig boxats bättre, säger Bredler och inkluderar kvartsfinalen i EM där hon besegrade fransyskan Sarah Ourahmoone.

Vann klart senast

Det kallar Bredler den moraliska finalen. Nu blir finalfajten mot ryskan Jelena Saveljeva som Linnea-boxaren besegrade i S:t Petersburg för bara en månad sedan.

– Hon vann med 8–0... men det är ju en ny match nu, säger Bredler.

Natalie Lungo i 46 kg besegrade Iva Nikoliva, Ukraina, med 5–2 medan Shipra Nilsson i 51 kg vann över Sumeyra Yazici, Turkiet, med 2–1.

– Båda boxades jättebra. Jag hade förväntat mig att Lungo skulle vinna, men det är alltid svårt att möta hemmaboxare som har ett massivt publikstöd. Shipra fick tufft motstånd, men gjorde det taktiskt bra och föll aldrig in i turkiskans orena boxning, sade Bredler.

Lungo, som boxas för Angered, möter ryskan Svetlana Gnevalova i finalen. De två möttes för en månad sedan och då vann ryskan efter slagräkning. För Shipra Nilsson, Höllviken, väntar hemmaboxaren Tetjana Kob i finalen.

TT