EM-guld till Jenny Hardingz

”En fantastisk framgång”

Jenny Hardingz, till höger (bilden tagen vid ett tidigare tillfälle).
SPORTBLADET

En finalseger, två förluster i boxnings-EM. Jenny Hardingz tog guld medan Natalie Lungo och Shipra Nilsson fick nöja sig med silver.

– En fantastisk framgång. Otroligt att svensk damboxning står sig så bra, säger boxningsförbundets sportchef Erik Bredler.

Jenny Hardingz är Europamästare i boxning. Vid EM i ukrainska Nikolajev tog Linnéaboxaren hem sitt första mästerskapsguld genom att slå ryskan Jelena Saveljeva i 48-kilosklassen. Men trots ett mentalt övertag – för en månad sedan vann hon en match mot Saveljeva med 8–0 – satt det riktigt hårt åt.

– Ryskan gjorde en otroligt taktisk match. Hon var totalt defensiv och gjorde ingenting, hon kontrade bara. Det blev en händelselös match, säger boxningsförbundets sportchef Erik Bredler till TT.

”En otrolig pärs”

Men Hardingz fick in en träff med högern i början av matchen och gick sedan upp i en 2–0-ledning. Då förstod ryskan att hon var tvungen att attackera, och offensiven lyckades. Saveljeva gick upp till 2–2, ett resultat som höll sig matchtiden ut.

– Men sen vann Jenny efter slagräkning. Det var en otrolig pärs, en frustrerande match. Men Jenny var så klart otroligt glad och nöjd.

För Natalie Lungo, 46 kg, och Shipra Nilsson, 51 kg, blev det däremot finalförluster. Lungo fick ge sig mot ryskan Svetlana Gnevanova, 2–5, medan Nilsson förlorade mot hemmaboxaren Tetjana Kob, 2–4.

Fyra medaljer

– Natalie tog ledningen, men kunde inte stå emot ryskan. Hon var så klart besviken, men ska vara nöjd med turneringen. Det var hennes första mästerskapsmedalj, säger Bredler.

– Shipras match var otroligt jämn. Hon kunde lika gärna ha vunnit. Det var fullsatt i hallen och ukrainskan hade ett massivt publikstöd.

Utöver söndagens medaljer tog Helena Falk brons i 54 kg, och sportchef Bredler kan se tillbaka på ett lyckat Europamästerskap.

– Vi tog fyra medaljer, och då var inte ens Anna Laurell med. Det är otroligt att svensk damboxning står sig så här bra, speciellt med tanke på att det blir en olympisk gren. Vi har stora möjligheter att slåss om medaljerna i London (OS 2012).

TT

ARTIKELN HANDLAR OM