”Jag borde sitta i fängelse för mord”

Tyson talar ut om droger, våld och mentala problem

SPORTBLADET

Mike Tyson talar nu ut i magasinet Details om droger, pengaproblem, psykiska besvär och sina försök att få det kaosartade livet på rätt köl igen.

44-åringen avslöjar bland annat att han gick skandalmatchen mot Evander Holyfield på droger och att han ville lemlästa sin motståndare.

– Det är inte meningen att jag ska vara här. Jag borde sitta i fängelse för mord. Jag borde vara död vid det här laget. Ha, AIDS eller något.

Mike Tyson är en av de mest legendariska boxarna genom alla tider. Men karriären kantades också av skandaler, fängelsestraff och pengaproblem. Nu talar boxaren ut om sina demoner och kampen för att kunna leva ett normalt liv.

”Ville att du skulle lida”

– Mitt liv är som en tornado, en jävla orkan. Det är som jag är en naken tornado som kommer genom en stad och bara lämnar en massa förstörelse. Det är så mycket förstörelse att när det äntligen är över, är det som morgonen efter och du är nykter och... Vad fan har hänt här?

Tyson blev snabbt känd som en hänsynslös boxare, både i och utanför ringen. Allt byggt på förebilden Jack Dempsey.

– Han ville lemlästa dig. Han ville inte att du skulle dö, han ville att du skulle lida. Han ville krossa din ögonhåla, förstöra dina kinder, dina kindben. Det är vad jag lärt mig av Mr Dempsey och jag tror att jag lärde mig den läxan väldigt väl.

Drogad under supermatchen

Tyson avslöjar också i intervjun att han var drogad under det klassiska stormötet med Evander Holyfield. 44-åringen hade avtjänat ett fängelsestraff innan mötet och säger själv till magasinet Details att han aldrig borde ha gått upp ringen.

– Jag brydde mig inte om boxning längre. Jag gjorde fel, helt fel, det var helt galet att göra det. Men det handlade inte om boxning. Jag ville bara lemlästa honom fullständigt. Jag borde aldrig ha fått gå upp i den ringen. 16 månader utanför fängelset och redan med två bälten att försvara. Jag borde aldrig ha haft de bältena. Jag var redan slut, säger Tyson.

Vad tänkte du på när du bet honom?

– Jag tänkte inte alls. Jag hade inte tränat för den matchen. Jag gick för fan på droger och trodde att jag var bra. Jag borde ha varit hemma med min familj. Mina barn.

”Objektivt sätt är jag en gris”

Dagens Mike Tyson är enligt amerikanen själv en ny människa. 44-åringen har blivit vegan, slutat äta chocklad och fokuserar nu på att ta hand om sin familj. Men de mentala demonerna finns kvar.

– Nu är jag 44 år och jag inser att hela mitt liv varit ett jävla slöseri. Jag var inte hälften av den man jag trodde att jag var. Så om det finns en stor plan nu är det bara att ge – det är att vara osjälvisk, bry sig om människor som förtjänar det. Eftersom jag tycker att jag är en gris. Jag har en kuslig förmåga att se mig själv i spegeln och säga "Det här är en gris. Du är en jävla skithög".

Det låter jobbigt?

– Nej, inte alls. Objektivt sätt är jag en gris. Därför är det väldigt svårt för mig när folk smickrar mig och ger mig kärlek. Jag känner mig smutsig.

Har du övervägt medicinering?

– Jag har vandrat den vägen. Jag tror att jag är de mest medicinerade boxaren i sportens historia. Om jag ska medinciera mig nu skulle jag bara röka på. Nej, det är trauma jag kämpar mot. Och det är det här jävla egot jag har.