Fejkmatchen kan strykas

Sportbladets avslöjande kan ge Kartweli upprättelse

Fel huvud Det finns flera bilder från matchen – problemet är bara att Vamehi Kartweli inte finns med på dem. Utom på en. Där är plötsligt hans huvud inmonterat på den förlorande boxarens kropp. Frisyr, anletsdrag och färg – ingenting stämmer.
SPORTBLADET

Allt talar för att bluffmatchen stryks.

Sportbladets avslöjande har lett till en snabb utredning som inom en månad kan ha plockat bort den förödande förlusten för svenske Vamehi Kartweli.

– Det är precis vad jag behöver nu, säger han.

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Fallet kommer utredas Stryks inte bluffmatchen väntar en lång uppförsbacke för Vamehi Kartweli. ”Jag måste börja om. Nu står förlusten i alla register”, säger han.

Sällan har en match riskerat att få så många förlorare.

Officiell statistik visar hur svenska proffset Vamehi Kartweli föll mot en träningskamrat på en gala i Riga den elfte december. Men foton därifrån visar att Kartweli inte verkar stå i ringen.

– Jag var inte på plats. Och han på bilderna som låtsas vara jag är en annan kille jag tränade med, säger han.

”Måste börja om”

Proboxningskommissionen använder nu Sportbladets uppgifter i en utredning mot boxarna i Riga och deras tränare Vassyl Boguslavski. Alla riskerar livstids avstängning.

Också Kartweli verkade gå straffad, trots att han till synes är oskyldig. För förlusten riskerade att hänga kvar, vilket i så fall skulle svärta ner Kartwelis svit på tio raka vinster och därför försvåra hans framtida karriär.

– Problemet är att resultatet förts in över hela jordklotet, sa kommissionens sekreterare Olof Johansson.

– Jag måste börja om. Nu står förlusten i alla register, sa Kartweli.

Förhör väntar

Nu kommer glädjande besked för 26-åringen. I går kom proboxningskommittens ordförande Björn Rosengren hem från semestern. Tillsammans med Johansson vänder de sig till Europeiska förbundet EBU för att skipa rättvisa.

Allt ska gå på någon vecka och en rimlig utgång är att Kartweli får rätt att stryka förlusten, vilket är ytterst ovanligt i boxningssammanhang.

– Anses han oskyldig måste rekordlistan ändras. Han ligger bäst till här och ska inte drabbas om det är som det kan verka, säger Olof Johansson.

När kan allt vara över för Vamehi?

– Vi ska kalla in alla på förhör. Det tar x antal dagar. Sedan har han alla möjligheter att få glömma allt.

ARTIKELN HANDLAR OM