– Han sa att han skulle döda mig

Kartweli om tränarens hot

Foto: gustav mårtensson
Vamehi Kartweli har tappat suget för att boxas efter skandalen.
SPORTBLADET

Han fejkade en proffsmatch – och hotade sedan den drabbade boxaren till livet.

Så står det i polisanmälan som är upprättad mot en av Sveriges största tränare.

– Han sa att om jag inte ljög om att jag hade boxats skulle han döda mig, säger boxaren Vamehi Kartweli.

4 januari avslöjade Sportbladet att en av Sveriges främsta proffsboxare hade noterats för sin första förlust, trots att matchbilder från galan i Riga visar att en annan boxare slogs i hans ställe. Vamehi Kartweli hade bland annat kontoutdrag som stödde att han var i Sverige under matchdagen.

”Jag har varit stressad”

Artiklarna ledde till att Proboxningskommissionen nu granskar ”fejkboxaren” och tränaren Vassyl Boguslavski. Men polisen är också inblandad. För samma dag som Sportbladet gjorde efterforskningar om händelsen och talade med de inblandade, polisanmälde Vamehi Kartweli sin förre tränare.

– Det var efter den situationen. Fuskmatchen. Han (Boguslavski) sa att om jag inte ljög om att jag hade boxats i Riga skulle han döda mig, säger Kartweli.

Hur rädd har du varit?

– Jag har varit stressad och tappat motivation att boxas. Vi får se om jag börjar träna igen.

Kan mista sekondlicensen

I dag har en månad gått sedan anmälan. Vassyl Boguslavski har meddelats per telefon och brev, men har inte infunnit sig hos polisen för förhör.

Tränaren tillhör Skarpnäcks BK och anses av det svenska förbundet vara en av landets främsta. Det gör historien än mer beklaglig, tycker ordföranden Patrick Wheeler.

– Det är en kalldusch. Först det där i Riga och nu den här anmälan. Boguslavski har varit en riktig klippa som inte bara fört boxare till landslaget utan också fångat upp ungdomar i Skarpnäck, säger han.

Proboxningskommissionens ordförande Björn Rosengren säger att Boguslavski riskerar att förlora sin så kallade sekondlicens om han fälls för fejkmatchen.

– Det gör han naturligtvis med utgångspunkt i det som har hänt.

FAKTA

Boxningshärvan

Sommar 2010: Kartweli och Boguslavski går skiljda vägar efter att boxaren blivit missnöjd med ersättningen.Enligt egen uppgift har han inte fått en krona.

December 2010: Enligt statistiken förlorar Kartweli mot en tidigare träningskamrat under en mindre gala i Riga. Men på matchbilderna ser man att det inte är Kartweli som har boxats, förutom på en bild som ser ytterst manipulerad ut. Enligt boxaren dödshotas han av sin förre tränare för att hålla tyst om händelserna.

Januari 2011: Sportbladet uppmärksammar ”fejkmatchen”, vilket leder till att proboxningskommissionen startar en utredning mot Boguslavski. I samma veva anmäler Kartweli tränaren för olaga hot.

Februari: Boguslavski hävdar att han har talat ut med polisen och inte längre är misstänkt för brott. Enligt polisen har han inte hörts ännu och misstankarna kvarstår.