”Ska uppfostra Haye i ringen”

Klitjko har tröttnat på brittens attacker: Vissa gränser går man inte över

Foto: Foto: AFP
HÄTSK STÄMNING David Haye, till höger, har under flera månader försökt psyka Vladimir Klitjko inför morgondagens tungviktsmöte
i Hamburg. Nu har ukrainaren släppt fasaden och ordkriget är i full gång: ”Han vill egentligen vara en liten flicka”, säger Klitkjo om Haye.
SPORTBLADET

MALMÖ/HAMBURG. Klitjkobröderna har alltid varit de iskalla boxningsperfektionisterna. Kontrollerande i minsta detalj. Minutiöst förberedda. Koncentrerat fokuserade på uppgiften.

En isfasad som David Haye har slagit gigantiska hål i med sina giftiga ord.

– Stämningen är så man kan skära i den med kniv. Jag får stånd bara av att tänka på matchen, säger Haye inför lördagens jättefajt mot Vladimir Klitjko.

Många motståndare har försökt att provocera bröderna Klitjko inför tidigare matcher men ingen har lyckats. Vladimir och Vitalij har mött utspelen med leenden och skratt.

David Haye har skjutit sina ord rakt in i de ukrainska brödernas hjärtan allt sedan han uppträdde med en t-shirt där han på bild höll bägge brödernas avhuggna huvuden.

– Vissa gränser går man inte över. Haye behöver bli uppfostrad i ringen om hur han ska uppföra sig. Det är vad jag ska göra, säger Vladimir.

’Kommer slå dig medvetslös’

När de två boxarna möts i en tv-inspelad införintervju lyser hat i Vladimirs mörka ögon.

– Mannen har pratat sig till den här matchen. Sättet han ser ut på, sättet han pratar på, örhängena ... allt visar att David Haye egentligen vill vara en flicka. Han är en wannabe, säger Vladimir i ett försök att provocera men får omedelbart en käftsmäll modell Haye som svar:

– Du är uppenbarligen en idiot som inte har en aning om vad du pratar om. Ni kommer att få se skillnaden mellan en fantastisk liten boxare och en stor bra boxare.

Britten är mycket medveten om vad han ska säga för att nå maximal effekt. På sätt och vis har Klitjko rätt när han påstår att Haye har snackat sig till matchen men samtidigt har Haye kvalificerat sig på sin boxning mer än sin käft. Matchen blir den största tungviktsfajten sen Lennox Lewis och Mike Tyson möttes i Memphis 2002.

Inför matchen har Haye lanserat en iPhone-app med ett spel där det gäller att slå huvudet av en stor motståndare med klara drag av Klitjkoutseende.

Haye – en klassboxare

– Den andre juli kommer jag att slå dig medvetslös. Du kommer att kravla omkring på golvet utan att veta var du är, säger Haye och får en ny mördande blick från Klitjko.

Under uppladdningen har Vladimir Klitjkos tränare Emanuel Steward uttryckt irritation över sin boxares kalkylerande boxningsstil, även om stilen lett till 55 segrar, varav 49 på knockout, i 58 matcher.

– David Haye kommer att attackera med en energi Vladimir aldrig tidigare stött på. Haye har tankesättet och arrogansen hos en mästare, säger Steward.

David Haye är en klassboxare, men underlägsen i fysik, längd och räckvidd mot store Vladimir. Logiskt sett bör det trots allt bli en ny seger för Vladimir inför 40 000 åskådare på Hamburger SV:s hemmaarena på lördag kväll, men boxning handlar inte alltid om logik.

Lyckas David Haye få Klitjko att ta med sig hatet in i ringen har han utjämnat oddsen högst betydligt.

Vladimir Klitjko möter David Haye på lördag. Matchen sänds i TV 10 23.00

FAKTA

Vladimir Klitjko vs. David Haye

Vladimir Klitjko: Nationalitet: Ukraina, Ålder: 35, Längd: 196 cm, Antal matcher:  58,  Vinster: 55, Vinster på knockout: 49, Förlorade:  3

Davud Haye: Nationalitet: England, Ålder: 30, Längd: 191 cm, Antal matcher:  26,  Vinster: 25, Vinster på knockout: 23, Förlorade:  1