Klitsjko knäckte Haye

Ukrainaren överlägsen
vinnare i supermötet

1 av 14
SPORTBLADET

Vladimir Klitsjko – där har ni världens bästa boxare.

Ukrainaren tog en överlägsen poängseger i superfajten mot David Haye.

– Jag kommer alltid att försvara mina titlar, säger Klitsjko.

Det blev ingen knockout – men ändå en tydlig segrare.

David Haye försökte och försökte, men hade inget att sätta emot den väldige Vladimir Klitsjko.

Ukrainaren vann på poäng i överlägsen stil och kammade hem fyra av fem tungviktstitlar under en och samma kväll. Vem som erhåller den femte? Storebrorsan Vitali.

– Jag vill tacka alla som har kommit hit och stöttat mig i dag. Jag kommer att försvara alla titlar jag vinner, säger Klitsjko.

Inledde avvaktande

Den episka fajten inledde i ett avvaktande tempo, där boxarna kände på varandra i de första ronderna. Men efter hand skruvades tempot och intensiteten upp – och det dröjde inte lång tid innan det stod klart att Klitsjko var den bättre av de två.

Haye försökte psyka sin motståndare genom släppa garden och hånle, men det gjorde varken till eller från.

Den 35-årige ukrainaren var för bra, helt enkelt.

”50:e knockouten kommer...”

– Jag vill tacka David Haye för en bra match. Det var inte lätt, han var otroligt snabb och rörlig. Jag lyckades inte fixa min 50:e knockout – den får jag ta någon annan gång, säger Klitjsko.

Haye var den som var kaxigast inför superfajten och vällde ur sig gliringar under invägningen i går.

Efter förlusten var det dock en betydligt mer nedstämd engelsman, som hade svårt att acceptera resultatet.

– Jag bröt en stortå i höger fot inför matchen och hade svårt att göra mig själv rättvis, att kunna trycka ifrån ordentligt, säger Haye – som dessutom var missnöjd med domarinsatsen.

FAKTA

/ Rond för rond

Rond 1: Fajten exploderar inte i något ursinnigt tempo. Klitjko kontrollerar händelserna även om Haye sånär får in en höger på ukrainaren. Men den senare vinner på poäng.

Rond 2: Försiktighet präglar även den andra ronden. Haye håller sig på betryggande avstånd från den väldige Klitjko, men ukrainaren får in ett par tunga högerslag och tar även den här ronden.

Rond 3: Klitjko fortsätter trycka in Haye i hörnen, men plötsligt skickar britten in en bra höger varpå Klitjko försöker låsa honom. Mot slutet av ronden får dock även ukrainaren in en fin slagserie.

Rond 4: Den hittills mest jämna ronden ser Haye få in en tung högerkrok som träffar högt på Klitjkos ansikte. Lyckligtvis för ukrainaren tar slaget inte på hakspetsen.

Rond 5: Klitjko träffar tungt med en höger-vänster-kombination som skakar Haye som dock kommer igen mot slutet av ronden.

Rond 6: Ännu en kontrollerad rond av Klitjko. De stora slagväxlingarna lyser med sin frånvaro, men ukrainaren är ånyo den bättre boxaren.

Rond 7: Efter att tryckt ner Haye på golvet vid ett par tillfällen tidigare varnas nu Klitjko och fråntas samtidigt poäng. Boxningsmässigt är han fortfarande den bättre, dock.

Rond 8: Haye har fortsatt svårt att komma in på kropp på den store Klitjko som plockar hem ännu en rond. Ukrainarens ständige jabbande maskerar hans slag bra och håller engelsmannen på behörigt avstånd.

Rond 9: Hayes kaxiga blick har bytts mot en av den mer oroliga sorten. Klitjko träffar ett par gången hårt, medan Haye gnäller till domaren över att ukrainaren försöker trycka ner honom på golvet.

Rond 10: Klitjko skickar in några tunga högerkrokar i slutskedet, men Haye biter tillbaka och visar inga stora tecken på att han kroknat.

Rond 11: Haye tar räkning, men det rör sig om ett fall av britten, och inte om någon nedslagning. Själv försöker Haye chansa mer, utan att få in någon träff.

Rond 12: Haye får in en av matchens tyngsta högerslag som, åtminstone lätt, skakar Klitjko i brittens desperata jakt efter en knockout. Men ukrainaren rider ut stormen och vinner matchen överlägset på poäng.

Sammanställning: Stefan Alfelt