Proffsboxaren: Jag är en stolt bög

Foto: AP
Orlando Cruz.
SPORTBLADET

WBO (World Boxing Organization) rankar honom som nummer fyra i världen i sin viktklass.

I dag blev Orlando Cruz, 31, den förste boxaren någonsin att komma ut som homosexuell.

– Jag är en stolt bög. Jag har hållit det här hemligt i många, många år, säger Cruz enligt AP.

Orlando Cruz har varit professionell boxare sedan 2000 och var obesegrad fram till 2009, då föll han mot amerikanen Cornelius Lock.

Totalt har det blivit 18 segrar, två förluster och en oavgjord match för Cruz, som av WBO rankas som den fjärde bäste boxaren i fjärdervikt.

Det är dock inte boxningen som gör 31–åringen världskänd i dag.

På torsdagen meddelade Orlando Cruz, även kallad El Fenómeno, att han är homosexuell.

– Jag har utvecklats fysiskt och mentalt så pass mycket att jag vågar ta ett stort steg i mitt liv och mitt yrke, vilket är boxningen, och vet att det kommer att ha för– och nackdelar i den här sporten som är macho. Jag har hållit det här hemligt i många, många år, säger Cruz enligt AP.

”Vara den bästa förebilden”

Han har träffat psykologer inför pressmeddelandet om sin sexuella läggning. Han säger även att han har fullt stöd från sin familj, tränare och manager.

– Alla pappor vill ha en fullblodig man. Men han är medveten om min inställning, min smak, säger Cruz, som berättar för USA Today att han är stolt.

– Jag vill försöka vara den bästa förebilden för barn som vill börja boxas och göra en professionell karriär. Jag har alltid varit – och kommer alltid vara – en stolt bög.

”Ger stort hopp”

Pedro Julio Serrano, talesman för National Gay and Lesbian Task Force i USA, hyllar den 31–årige boxaren för att han vågar kliva fram.

– Det ger stort hopp till unga homosexuella personer som nu får mod att vara den de är och vågar stå för det i ett samhälle som ofta är intolerant, speciellt inom idrotten, säger Serrano enligt AP.

Den enda boxaren som tidigare har berättat att han har haft relationer med både män och kvinnor är 74–årige Emile Griffith, som gick 112 matcher under sin karriär som började 1958 och höll på i 18 år.

Cruz har blivit hyllad stort på sociala medier.