17 döda efter upplopp vid boxningsmatch

Supportrar flydde i panik men flera utgångar var ofunktionella

1 av 3 | Foto: AP
I den här arenan i Nabire i Indonesien var över 1000 personer samlade för att se en boxningsmatch. Den förlorande boxarens supportrar startade upplopp och minst 17 personer har omkommit.
SPORTBLADET

Indonesien skakas av en ny idrottsskandal.

Resultatet i en boxningsmatch blev startskottet till ett upplopp som kostade minst 17 personer livet.

I staden Nabire i Papua-provinsen utbröt upplopp i samband med en boxningsmatchen i Bupati Cup vid Kota Lama Sport Stadium.

Upploppet ska ha startats av supportrar till den förlorande boxaren, uppger Papua-polisens talesperson Gede Sumerta Jaya för BBC.

Supportrarna ska ha börjat kasta stolar mot den vinnande boxarens supportrar vilket fått personer att i panik fly mot utgångarna – men endast två av fem portar in och ut genom arenan ska ha varit funktionella.

13 förhörs

Enligt BBC har minst 17 personer mist livet i arenan. AP uppger samtidigt att 12 av de döda var kvinnor och att ytterligare 47 åskådare skadats. Bland dödsoffren fanns Yanus Manibui och hans hustru Anance Woyaa. Fler än 1 000 personer uppges ha befunnit sig i arenan trots att den officiella kapaciteten endast är 800.

Polis och militär anlände till arenan för att kväva upploppet – men det var för sent. BBC uppger att 13 personer nu förhörs av polis för sin del i arrangemanget men ännu har ingen pekats ut som misstänkt.

2011 dog två fotbollsupportrar under ett upplopp i samband med landslagsmatchen mellan Indonesien och Malaysia i Jakarta.