FBI misstänkte: ”Matchen var riggad”

Övertygade om att klassiska tungviktmötet köptes

SPORTBLADET

Det var boxningsmatchen som gjorde Muhammed Ali till världsmästare.

50 år gamla FBI-dokument, som publiceras av Washington Times, avslöjar nu att man misstänkte att titelmatchen mellan Muhammed Ali och Sonny Liston var uppgjord på förhand.

Dåvarande FBI-chefen J. Edgar Hoover var inkopplad och Las Vegas-maffian misstänktes ligga bakom.

Muhammad Ali, som då hette Cassius Clay, hade 1964, som 22-årig underdog, precis slagit omkull världsmästaren Sonny Liston.

Liston klarade inte av att komma ut till den sjunde ronden och Ali kröntes till ny världsmästare i tungvikt. 

50 år senare publicerar nu Washinton Times FBI-dokument som visar på att den federala polismyndighet misstänkte att matchen var riggad av Las Vegas-maffian. Dokumenten är nu offentliga handlingar då den amerikanska informationsfrihets-lagen omfattar dokumenten.

Avråddes från att spela på Liston

Dokumenten var enligt Washington Times på pass hemlighetsstämplade att de skickades direkt till legendariska FBI-chefen J. Edgar Hoover personligen.

De visar på att agenterna misstänkte Ash Resnick, utpekad för flertalet riggade boxningsmatcher.

Resnick var en Las Vegas-spelare med kopplingar till den organiserade brottsligheten.

I dokumenten finns enligt Washington Times ett förhör med en spelare från Texas, Barnet Magids, som beskriver sina diskussioner med Resnick innan matchen.

Magids hävdade att Resnick avrått honom från att lägga sina pengar på den regerande världsmästaren, som var storfavorit.

Ali visste inget

I dokumentet påstås även att Resnick och Sonny Liston kan ha tjänat över en miljoner dollar på att spelat pengar på motståndaren Ali.

Dokumentet avslutas enligt Washington Times med orden:

– Ash Resnick har alltid varit och kommer alltid att vara en korruption inom professionell idrott fram till att han stoppas.

I dokumentet uppges Ali inte haft någon som helst vetskap om att Liston skulle lägga sig.

FBI lyckades aldrig bevisa att matchen var uppgjord på förhand.

Matchen röstades fram till det fjärde största idrottsögonblicket under 1900-talet av Sports Illustrated och när det stod klart att Ali vunnit ropade han de klassiska orden.

– I'm the king of the world! I'm the king of the world!

ARTIKELN HANDLAR OM