”Försökte skalla mig medvetet”

Skoglund närmare VM-fajt – försvarade sin EU-titel efter tolv ronder: ’Han kan ta stryk’

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

KÖPENHAMN. Erik Skoglund stormar fram mot en stor VM-match.

– Det är inte långt borta och jag är väldigt nöjd med det, säger Erik efter att ha försvarat sin EU-titel i lätt tungvikt.

I en bökig tolvrondare besegrade han italienaren Stefano Abatangelo och nu tänker stall Sauerland trappa upp jakten på en titelmatch

– Inte den vackraste boxning jag kan prestera, säger Erik som fick en jobbig match mot den 17 cm kortare motståndaren.

– Han kan ta stryk. Det är hans främsta egenskap. Kändes som att det inte spelade någon roll om jag klippte till det där lilla extra. Han var svår att hålla ifrån sig ändå.

– Skulle jag boxats på distans hade jag varit tvungen att slå två-tre gånger så mycket som jag gjorde och då hade jag blivit trött. Med många slag öppnar man också för risker.

Erik Skoglund är en klok taktisk boxare med slagkraft. Bara 23 år ung har han obesegrad redan vunnit 21 matcher som proffs. Kalle Sauerland har lovat att stallet nu ska försöka på till en VM-match mot Bernard Hopkins inom ett år, förutsatt att Hopkins vinner över Sergeij Kovalev 8 november.

En VM-match mellan Skoglund och Hopkins skulle bli den största boxningsmatchen med en svensk inblandad sedan Ingemar Johanssons stora titelmatcher.

– Möjligt att det kan öppnas för det, säger Erik som är nöjd med att han fick gå tolv ronder.

– Jag behöver långa matcher, få cuts, träna på clinchen om jag ska upp mot Hopkins och de grabbarna.

Att få ena ögonbrynet sönderskallat tog han alltså som träning inför vad som kan hända mot de riktigt stora motståndarna.

– Tyvärr försökte den här killen skalla medvetet.

”Jag var snabbare än henne”

Klara Svensson visade att hon har tagit steget upp i den absoluta världseliten med sin imponerande seger över tyskan Marie Riederer. Klara vann alla tio ronderna efter intensiva slagväxlingar där Klara var den förande och den som träffade flest gånger med rena träffar.

– Det var roligt. Jag var snabbare än henne men försökte att hitta en balans mellan att maxa och försöka slå ut henne och inte bränna ut mig, säger Klara som gjorde sin bästa match i karriären.

Vilket också hennes promotor Kalle Sauerland höll med om:

– Absolut. Och hon gör det i absolut rätt match, säger Sauerland.

Med segern vann Klara Svensson WBC:s interimstitel vilkt gör henne till förste utmanare om organisationens riktiga mästartitei i lätt weltervikt. Plus att hon blir intressant för andra organisationers mästare också.

– Jag är inte en som planerar långt framåt utan tar det som det kommer, säger Klara.

Femte raka för ”Gäddan”

Tungviktaren Adrian ”Gäddan” Granat vann sin femte raka match som proffs med en övertygande poängseger över tjecken Tomas Mrazek.

– Jag är bara missnöjd med att jag inte slog ut honom. Han var kass men svårboxad. Det ska nästa motståndare få lida för, säger Gäddan.

Den 202 cm långe 23-åringen har vunnit sina fyra tidigare proffsmatcher på knockout.

FAKTA

Erik Skoglund–Stefano Abatangelo

Lätt tungvikt

 Stark inledning av Skoglund som höll ifrån sig italienaren med sin effektiva vänsterjabb och prickade med flera hårda uppercuts med högern. Den betydligt kortare Abatangelo hade dock förmågan att ta emot smällar och spara krafter ändå. Sista halvan av matchen blev en oskön drabbning med skallande, låsningar och knuffande.

 Poängseger med 3–0 för Skoglund

Klara Svensson–Marie Riederer

Lätt weltervikt

 En mycket bra match med slagväxlingar genom alla tio ronderna. Klara Svensson förde matchen och var den som träffade bäst och mest med sina slag. Svenskan vann samtliga tio ronder hos domarna och gjorde sin hittills klart bästa match som proffs med varierad och tempostark boxning.

Poängseger med 3–0 för Svensson

Adrian Granat–Tomas Mrazek

Tungvikt

 Mrazek är en av dessa rutinerade kringresande förlorare som inte kan negligeras trots 53 tidigare förluster. Tjecken har under alla dessa förluster bara varit nedslagen ett fåtal gånger vilket frustrerade ”Gäddan” som fick jobba för sin seger med tålamod i stället för att jaga knockout.

Poängseger med 3–0 för Granat