Nobbade erbjudandet som gav 2,4 miljarder

Nu lever han på 3700 kronor i månaden

SPORTBLADET

Efter segern i OS-semifinalen 1996 kom tre män fram till Serafim Todorov med ett papper och en penna.

Erbjudandet var ett proffskontrakt med tillhörande hus, bil och ett amerikansk uppehållstillstånd.

När han tackade nej vände sig männen istället till boxaren han precis besegrat.

19 år senare har Floyd Mayweather Jr tjänat 2,4 miljarder kronor via just det kontraktet.

Efter OS-semifinalen satt Serafim Todorov på en stol i ett kalt rum i väntan på att dopningstestas. Bakom honom satt motståndaren han besegrat. In kom tre män med ett erbjudande: Bli professionell boxare hos oss så får du ett hus, en bil, ett nytt liv och matcher inför storpublik.

En av männen lutade sig fram med ett kontrakt och en penna.

– Men utan att tänka sa jag nej. Bara snabbt sådär. Nej. Vet du vad som hände sen? De två gick över till Floyd och började prata engelska med honom.

Lever på 3700 kr i månaden

Den 2 maj kommer Floyd Mayweather Jr få 1,3 miljarder kronor för 36 minuters jobb. Hemma i den lilla lägenheten han delar med sin fru och deras son samt hans höggravida fru i bulgariska Pazardzhik försöker Serafim Todorov försörja sin familj med pensionen på 3700 kronor i månaden. New York Times har träffat den i dag 45-årige bulgaren.

Matchen mot Todorov i OS i Atlanta 1996 är senaste gången Floyd Mayweather Jr förlorat. 19 år senare berättar Todorov att han önskar att han aldrig hade vunnit.

– Han var 19 år och jag hade mycket större erfarenhet. Jag slog alla ryssar, alla kubaner, amerikaner, tyskar, olympiska mästare. Jag lekte med dem i ringen. Jag hånade dem. Britter, fransmän – jag slog alla. Jag var smart. Jag var en vacker boxare och attraktiv för publiken. Du måste var en artist i ringen. Jag var en artist i ringen.

Floyd Mayweather Jr var 1996 en doldis som hade kommit med i en amerikanska OS-truppen på ett bananskal. Serafim Todorov var 27 år, etablerad i världstoppen med tre VM-guld samt två EM-guld och favorit till OS-guldet. Men det var något mystiskt med allt som utspelade sig i boxningsringen i Atlanta.

”Sa att jag kommer förlora”

Todorov vann semifinalen med siffrorna 10-8 men när domaren skulle presentera vinnaren var det Mayweathers arm som åkte upp i luften. Sedan sänktes den när bulgaren istället annonserades som segraren. Ingen av boxarna var säker på vem som hade vunnit och när resultatet till sist offentliggjordes ansåg båda att de fått för låga poäng.

Amerikanens team pekade ut matchen som uppgjord av Emil Jetchev. Jetchev var sedan länge ordförande för den internationella domarorganisationen och ska enligt amerikanernas misstankar ha påverkat domarna att ge hans landsman Todorov segern. Redan under OS 1988 hade Sydkorea och USA samma misstankar mot Jetchev.

– Det är möjligt, säger Todorov nu.

Men saker och ting skulle bli ännu märkligare. Inför finalen mot sydkoreanen Somluck Kamsing fick Todorov besök i omklädningsrummet av Emil Jetchev. Budskapet var enkelt. ”Vill du vinna måste du knocka honom”.

– Han hade aldrig gjort det tidigare. Varför kom han och berättade det? Jag slog den här thailändaren på poäng, med så många poängs marginal, i för-OS. Och Jetchev vet att jag är en teknisk boxare, jag är inte Mike Tyson. Så det han egentligen sa var uppenbart. Han sa att ”du kommer att förlora”.

Bulgaren förlorade med 8-5 och efter finalen tvingades en bedrövad och rasande Todorov sedan vänta i två dygn på sitt flyg hem.

– Jag slutade inte dricka under hela den tiden. Jag ville bara supa ihjäl mig.

”Kom tillbaka och fann ett helvete”

Där och då bestämde han sig för att aldrig boxas för Bulgarien igen. Turkiet erbjöd 28-åringen en miljon dollar i bonus om han vann VM för nationen och Todorov accepterade.

– Allt var klart men sedan fick jag ett samtal där de sa att övergången kollapsat. Jetchev hade krävt 300 000 dollar av det turkiska förbundet i sista sekund. Så jag kunde inte åka. Men jag tänkte inte slåss för Bulgarien heller. Så det var det för mig. Det var över.

Sedan förlusten i Atlanta har Floyd Mayweather Jr radat upp 47 raka professionella segrar och samlat ihop en förmögenhet på 2,4 miljarder kronor. Den 2 maj får han ytterligare 1,3 miljarder för mötet med Manny Pacquiao – den mest lukrativa boxningsmatchen i sportens historia.

Todorov lär knappast se fajten eftersom han inte äger någon tv. Istället kommer bulgaren fortsätta att fundera över två saker. Vad hade hänt om han accepterat erbjudandet i det där kontrollrummet för 19 år sedan? Och vad hade hänt om han hade förlorat mot Mayweather?

Då hade bulgaren fortsatt boxas med ett OS-guld i sikte. Då skulle han aldrig ha behövt fundera över den missade möjligheten att stanna i USA eller det misstänkta sveket från det bulgariska förbundet.

– Istället hände allt det här. Det var idiotiskt. Jag kom tillbaka hit och fann ett helvete.

Läs hela New York Times artikel om Serafim Todorovs historia och öde.