”Idrotten väntar inte – det tåget går nu”

Erik Skoglund hoppade av skolan – för att bli bäst

1 av 4 | Foto: TT
Erik Skoglund möter Derek Edwards i helgen
SPORTBLADET

Erik Skoglund hoppade av skolan för att bli bäst på sin idrott.

Några år senare är han på god väg att lyckas – med en del uppoffringar på vägen.

– Det är en extrem livssituation för en sån ung kille, säger Skoglund.

Björn Borg, Zlatan Ibrahimovic, Mikael ”Äpplet” Appelgren, Patrik Sjöberg och senast i raden Erik Skoglund.

Listan över unga killar som hoppat av skolan för att satsa på idrotten är lång och har i flera fall gett resultat.

För 24-årige Erik Skoglund, som på lördag går titelfajt mot Derek Edwards, var beslutet direkt avgörande för idrotten – men desto mer kostsam i livet utanför ringen.

– Jag utvecklades väldigt bra inom boxningen och fick bra förutsättningar, men det var väldigt tråkigt. Man hamnade utanför, tappade kompisar och sitt sociala nätverk helt nästan, säger Erik Skoglund till Sportbladet.

”Hade över 50 procent frånvaro”

Han berättar att den sociala kontakten gjorde att han hoppade in i en klass ett år för sent, men att det bara höll i ett halvår innan han valde att hoppa av igen.

– Jag hade över 50 procent frånvaro trots att jag valt bort alla ämnen utom tre. Så jag kände att ”det här funkar inte”. Det fanns ingen möjlighet att göra några kompromisser för att få det att funka med skolan och samtidigt träna på den nivå som jag ville göra, säger Skoglund.

– De försökte på gymnasiet komma med lösningar och till slut läste jag bara kärnämnena, men det funkade ändå inte. Och det är nog mitt och min idrotts fel, inte skolan. De försökte, men det är en extrem livssituation för en sån ung kille.

Hur togs beskedet emot hemma?

– Det var inga positiva vibbar från början. Det var mer: ”Nej, så kan du inte göra. Det där är någon drömvärld du lever i”. Men jag sa väl att skolan får komma sen, plugga kan man göra som vuxen också och det finns det många som gör. Det här tåget går nu och boxningen kan inte vänta. Mamma och pappa förstod väl mig till slut.

Jobbiga stunder

Satsningen la grunden till hela Skoglunds framgångsrika karriär. Medan ungdomsvännerna var just ungdomar stod Erik Skoglund i träningslokalen.

När kompisarna gjorde läxor tänkte Skoglund på uppercuts.

Och när de andra gjorde alkoholdebut tänkte Skoglund på träningen nästa dag.

– Kompisarna var ute och festade mycket och om jag var med så var jag alltid nykter. Då kom det alltid frågor som ”varför är inte du som alla andra?” och jag fick svara att det inte passade med min idrott. Men det är klart att det var jobbigt att höra då.

”Hade inte blivit så här bra annars”

Satsningen har dock gett resultat. Så här långt har Nyköpingskillen inte förlorat en enda match under sin proffskarriär – och han menar att han inte hade nått dit utan att hoppa av skolan. 

– Jag tror inte att jag hade blivit så bra om jag inte hade tagit de tuffa matcherna och tränat så hårt som jag faktiskt gjorde.

Är det en förutsättning i dag att behöva välja bort skolan och med det även vissa vänner för att bli ”bäst i världen”?

– Jag vet inte, det är svårt att säga. Det är väl livspusslet som är svårt att få ihop, tycker jag. Man skulle kunna säga att folk inte får satsa hårt i så fall. Men det är klart, de som väljer sin idrott i första rum – de kommer att lyckas bättre.

FAKTA

Erik Skoglund om ...

... motståndaren Derek Edwards:

– Tuff kille. Duktig boxare som slår hårt och har förmåga att hitta in med sin höger också. Han har skakat om och slagit ut bra boxare tidigare så det gäller att vara på sin vakt.

... veckorna innan match:

– Jag går in i min bubbla åtta veckor innan match då jag egentligen bara äter, sover och tränar. Jag gör ingenting annat egentligen och träffar inte folk i onödan för att minimera risken att bli sjuk. Tråkigt, men fokuserat.

... betydelsen av bo och träna hemma i Nyköping:

– Det betyder massor. Det är mycket mer avslappnat när familjen finns där hela tiden.