Ilskan: ”Min satsning är inget värd”

Stor spricka i landslaget efter OS-kvaluttagningen

Foto: TT
Ida Lundblad (till vänster) har 5-0 i inbördes möten med Agnes Alexiusson. Förbundskapten Klas Sandberg väljer ändå Alexiusson.
SPORTBLADET

Ett boxningsbråk skakar landslaget inför OS-kvalet i april.

Förbundskapten Klas Sandberg har valt Agnes Alexiusson, 19, före Ida Lundblad, 20, trots att Ida har 5-0 i inbördes möten och vunnit de tre senaste SM-gulden.

– Som det ser ut nu kommer jag inte fortsätta i landslaget, säger Lundblad.

– Resultat är en färskvara och där har Agnes stuckit ut, säger Klas Sandberg.

Ida Lundblad har dominerat den nationella scenen i boxningens 60-kilosklass de senaste åren. Med tre raka SM-guld och 5-0 i inbördes möten med tuffaste konkurrenten Agnes Alexiusson har hon toppat även den svenska rankningen.

Men när förbundet strax efter nyår skulle välja ut en boxare i klassen som skulle få åka på OS-kvalet i Turkiet i april valde man att ta ut Agnes Alexiusson.

”Det känns skit”

Beskedet fick Ida Lundblad när hon såg ett meddelande på Facebook.

– Det känns skit. Det känns jättekonstigt när jag slagit henne fem gånger, säger Lundblad som samtidigt menar att beslutet var väntat då hon tycker att förbundet hela tiden favoriserat den ett år yngre Alexiusson som är en del av SOK:s topp- och talangprogram.

Ett antagande som hon menar fick stöd när förbundsordföranden Tommy Lindström uttalade sig i Västgötabladet.

– Jag är lite förvånad över att Ida ska ha haft den förstaplatsen. Det jag har hört under flera månader är att Agnes Alexiusson är vår bästa boxare i 60-kilosklassen. Jag är inne på mitt andra år som ordförande nu och har egentligen aldrig hört något annat än att Agnes är den stora stjärnan, sa han.

”Mygel utan dess like”

Uttagningen och uttalandena har fått det att koka i Ida Lundblads klubb, Göteborgs Team Box.

– Det är något mygel utan dess like, det har passerat anständighetens gräns, säger Kennerth Wiberg, kassör i klubben.

Men förbundskapten Klas Sandberg menar att reaktionerna är överdrivna.

– Det tycker jag faktiskt. Hösten 2014 gjorde vi klart uttagningskriterierna och det är en helhetsbedömning av boxaren som görs. Där går vi främst på internationella meriter och hur boxaren står sig mot tänkbara medaljkandidater på OS. Där har Agnes stuckit ut när hon slog ryska OS-silvermedaljören Sofya Ochigava, det är en världsboxare.

– Form är en färskvara och av deras fem inbördes möten var bara ett från 2015.

”Har arbetat hårt för båda”

Ida menar att det varit förutbestämt sedan länge att Agnes ska väljas ut för OS-kval?

– Absolut inte, jag har arbetat jättehårt för båda boxarna. Det har funnits chans att samla resultat hela tiden.

Spelar det någon roll att Agnes är SOK-understödd, det innebär ju klart mindre kostnader för er när det gäller resor?

– Nej det skulle jag inte säga att det gör. Hade jag bestämt att Ida hade störst chans att kvala så hade vi löst finansieringen på något sätt. Den bästa boxaren ska få åka, det är i nationens intresse, säger Klas Sandberg.

”Noll uppskattning”

Sandberg säger också att chansen finns att Ida väljs ut för att OS-kvala på VM i maj om resultaten under våren imponerar. Men Ida Lundblad, som vill trycka på att hon inte har något emot Agnes Alexiusson, tvekar om en fortsättning i landslaget.

– Jag känner att det varit för mycket strul, hur kul är det att boxas och få noll uppskattning. Min satsning är ingen värd och som det ser ut nu kommer jag inte att fortsätta i landslaget, säger hon.

Klas Sandberg:

– Det är tråkigt att höra. Ida är en kompetent boxare och det behöver Sverige. Hon är fortfarande ung och har massa kvar att utveckla.

Har ni i förbundet dragit någon lärdom av den här konflikten?

– Kanske att vi ska ha en tydligare kommunikation om uttagningsreglerna, säger han.