Proffsboxning i OS – men bara herrar

Foto: TT
Svenske proffsboxaren Badou Jack
SPORTBLADET

Professionella boxare får vara med redan i OS i Rio.

Men det gäller bara herrar.

– Varför? Det är en jättebra fråga, säger generalsekreterare i svenska boxningsförbundet, Pehr Grånefors.

Foto: TT

Det var vid en extrainsatt kongress i Lausanne som internationella boxningsförbundet (Alba) ändrade stadgarna så att det blir möjligt för proffsboxare att ställa upp i OS. 88 röstade för förslaget och fyra lade ner sina röster.

– Jag tycker boxningen är på väg i rätt riktning när man tar det här beslutet. Det är en kittlande tanke att ha proffs i OS, säger svenska boxningsförbundets generalsekreterare Pehr Grånefors till Sportbladet.

”Inga svenskar”

Några svenska boxare i OS blir det sannolikt inte. Det är allt för kort tid, en månad, att hinna kvala.

– Från svensk sida har jag svårt att se några till Rio men däremot Tokyo, säger Grånefors.

Klart är att det definitivt inte blir några kvinnliga svenska proffsboxare i Rio. Det nya kongressbeslutet gäller nämligen bara för herrar.

– Det stämmer bra. Varför? Det är en jättebra fråga. Jag kan faktiskt inte svara på det, säger Pehr Grånefors och fortsätter:

– Men det måste börja någonstans. Det var likadant med huvudskydden, där har herrarna fått ta av dem men inte damerna. Det ligger nog djupt rotat i den här manskulturen som boxningen tyvärr har på styrande nivå fortfarande.

Du hade velat ha med damerna redan nu?

– Ja, absolut.

Ser två kandidater

Björn Rosengren är ordförande i svenska proffsboxningskommissionen. Även han ser positivt på OS-introduktionen och negativt på att damerna lämnas utanför. Han ser två potentiella svenska deltagare i Rio.

– Det är Erik Skoglund i lätt tungvikt och sedan har vi Anthony Yigit som skulle kunna kvala till OS. Men det är inget vi har pratat om, det är upp till boxarna i första hand, säger han och tillägger:

– Hur det ska gå till rent praktiskt vet jag inte. Proffsboxningen är sorgligt organiserad och det här beslutet kommer fodra en hel del efterarbete.

– Jag tror det här beslutet handlar mycket om boxningspolitik. AIBA vill konkurrera ut de andra förbunden, säger Rosengren

”Som badminton och tennis”

Flera boxare har varit kritiska mot beslutet att proffs ska få vara med överhuvudtaget. Nordirländska proffsboxaren Carl Frampton skrev på Twitter att det är två helt olika sporter, "som om en badmintonspelare ska spela tennis".

– Det finns både för och emot. Jag är för, jag ser inte hur det ska vara två olika sporter, säger Pehr Grånefors.

Kommer proffsen bara dansa hem det här nu?

– Nej! Det blir tufft för dem. De kan inte bara ställa in skorna – det tror jag alla är överens om.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

Sommar-OS