”På väg att dribbla bort en livs chans för Klara”

Fajten mellan Svensson och Braekhus inte klar

Foto: TT/Bildbyrån
SPORTBLADET

Det har målats ut som en klar superfajt.
Nu är det tveksamt om Cecilia Braekhus och Klara Svensson över huvudtaget kommer att ställas mot varandra.
Sportbladet kan avslöja att de båda boxarna är långt ifrån varandra i förhandlingarna.

– De är på väg att dribbla bort en livs chans för Klara, säger Kristian Hysén, som sköter förhandlingarna åt norskan.

Klara Svensson var starkast i den infekterade matchen mot landsmaninnan Mikaela Laurén.
Hon vann, utöver prestigen, chansen att möta vinnaren mellan norskan Cecilia Braekhus och Anne Sophie Mathis.

Det blev, inte helt oväntat, Braekhus som vann fajten i Norge.
Det blev sedan utannonserat som klart: Klara Svensson skulle möta Cecilia Braekhus, Norge skulle möta Sverige och fem världsmästartitlar skulle stå på spel.
Men... Sportbladet kan nu avslöja att sanningen är långt därifrån.

– Jag har sett att det figurerat, att det ska vara en klar match. Men det finns en gräns på hur långt Sauerland kan gå i sina uttalanden för att få saker att ske. Jag förstår och respekterar det, men det måste finnas en grundfakta. Ingen fajt är klar, säger Kristian Hysén, VD för IMG Norden, till Sportbladet.

”Finns en drivkraft”

Team Sauerland representerar Klara Svensson, de sköter alltså även förhandlingarna åt svenskan. IMG Norden, med Kristian Hysén i spetsen, sköter förhandlingarna åt norskan.
De är – minst sagt – långt ifrån överens om fördelningen av intäkterna.

– Det är klart att det finns en drivkraft att få igenom matchen, både från Sverige och Norge. Men Cecilia har byggt upp en framgångsrik verksamhet i Norge där allt funkar väldigt väl. Hon har skyhöga tv-siffror, en bra biljettförsäljning och Sauerland, ja... de vill ju ta del av det. Det är där skon klämmer. Uppfattningen om fördelningen går isär, säger Hysén.

”Väldigt generöst erbjudande”

Sauerland har, sedan Klara Svensson vann matchen mot Laurén, tydligt gått ut med att matchen är klar. I Norge har kommunikationen varit att Braekhus mottagit ett rekordbud. Enligt Kristian Hysén är dock stallets erbjudande för dåligt.

– Det känns korrekt att informera att det kan gå i två riktningar. Sauerland har valt en kommunikation, men deras erbjudande är inte genomförbart. Jag ler bara åt det, allt är för att få känslan om att det ska bli av bara för att vi ska gå med på deras villkor, säger han.

IMG Norden har i sin tur gett ett erbjudande som Sauerland inte vill acceptera.

– Vi har gett ett väldigt lukrativt erbjudande. Vi pratar om multipel mot vad Klara Svensson fått tidigare, det är väldigt generöst. Delar de inte den uppfattningen då blir det ingen fajt.

50/50 om matchen blir av

Enligt Hysén är chansen nu ”50/50” att fajten blir av.

– Sauerland spelar farligt. De går ut väldigt hårt nu, för om de misslyckas kanske en fajt kan bli av vid en senare tidpunkt. Men det är mycket som kan hända i boxning med skador, förluster och ja, jag tror att de resonerar fel. De kanske kör det här i diket och dribblar bort en livs chans för Klara.

IMG Norden är noga att påpeka att de vill att matchen blir av, främst på grund av det stora kommersiella värdet. Men de behöver komma överens med Sauerland om vem som är den största boxaren av de båda och vem som har mest att vinna på matchen.

– Cecilia är störst. Hon är den regerande mästaren och den stora kommersiella kraften. Jämför en Cecilia-fajt i Norge mot en Klara-fajt i Sverige med tv-siffror och biljettintäkter så får du en tydlig bild av hur det ser ut. Sen, självklart, ingen fajter är ensam, alla behöver en motståndare. Men det behövs en acceptans och en balans för det. De har varit tydliga med att matchen blir av, bara för att göra det svårt för oss. Men det är inte särskilt komplicerat, möter de inte vårt erbjudande blir inte matchen av.

Ett tydligt besked om matchens vara eller inte vara kommer att annonseras ut inom två veckor, enligt IMG Norden.