Utspelet: Klä av er

Kontroversiellt förslag ska rädda OS-status: Föreslår bar överkropp

1 av 2 | Foto: SCANPIX
svårt att koppla Brottning med bar överkropp – det är vägen tillbaka till OS enligt Internationella Brottningförbundet. Kritikerna menar att det blir för svårt att greppa kring en svettig kropp utan tröja, vilket kommer göra brottningen sämre.
SPORTBLADET

SOTJI. Brottning med bar överkropp. Det är Internationella Brottningsförbundets senaste idé för att sporten ska få vara kvar i OS.

Förbundets nye ord­förande Nenad Lalovic från Serbien arbetar desperat för att få IOK att ändra chockbeslutet att brottningen kastas ut från OS.

Nenad Lalovic.

Och han arbetar under stor tidspress. Det definitiva besutet tas vid IOK:s session i Buenos Aires i september.

Men i praktiken kan frågan avgöras i slutet av maj, då IOK:s exekutivkommitté har sitt möte i St Petersburg.

Till dess ska Brottningsförbundet Fila presentera sina nya idéer. De innehåller framförallt nya regler, som ska göra det lättare för tv-publiken att förstå regler och bedömningar.

Färre viktklasser

I de nya reglerna bestraffas passiv brottning hårdare, de ska belöna aktiva brottare och ska göra kampen med spektakulär.

Men det innehåller också färre viktklasser, och nytt utseende kring mattorna, där domarna inte ska synas.

Förbundet lovar också att ge idrottsmännen större inflytande över sporten, ge kvinnor ledande roller i internationella förbundet – och alltså – förändrade kläder.

– Vi föreslår att brottarna i den grekisk-romerska stilen ska ha bar överkropp. Vi tror att det blir intressantare och bättre för åskådarna, säger Nenad Lalovic.

Brottarna i den fria stilen kan också få en ny typ av dräkt, men inte bar överkropp.

”Döda sporten”

Lalovic lovar däremot att inte offra den grekisk-romerska stilen för att få stanna i OS.

– Det skulle döda hela brottningssporten i Norden och på Balkan, säger Lalovic.

För att minska antalet deltagare i OS, som IOK vill, kommer Internationella Brottningsförbundet att föreslå totalt 18 viktklasser, sex för damer, sex för herrar fristil och sex för herrar grekisk-romersk stil.

”Inte konstsim”

Ett problem för brottningen är att IOK vill att alla grenar ska ha en klass för damer och en för herrar. Men damerna tävlar inte i grekisk-romersk stil.

– Herrarna har inte heller konstsim, säger Lalovic. Grekisk-romersk brottning är för farligt för kvinnor. Där kan det bli alltför våldsamma kast.

Nenad Lalovic har bara varit ordförande i två månader.

Hans företrädare, schweizaren Rafael Martinetti, tvingades avgå efter IOK:s överraskande beslut om att ta bort brottningen från år 2020.

– Brottning har varit med i OS sedan Antiken, i 2 700 år, och min enda uppgift är att den ska stanna där, säger Lalovic.

FAKTA

FYRA ANDRA KONTROVERSIELLA INITIATIV

Malmö FF:s fransiga kjolar och strumpbjällror

1995 erbjöd galleristen Per-Olov Börjesson Malmö FF:s damlag en miljon kronor om de spelade i korta, blåvita, fransiga kjolar, små vita toppar som lämnade magarna bara och strumpor med bjällror på.

Tajta & små volleybolldräkter

Inför volleyboll-VM 1998 skickade Internationella förbundet ut regler om hur damspelarnas dräkter skulle vara tajtare och högre skurna. Vid OS 2004 måste tjejerna i beachvolleyn bära bikini där trosornas sidsömn inte fick vara längre än sju centimeter. Inte förrän i mars 2012 slopade volleybollförbundet kravet på bikini.

Sepp Blatters feminina shorts

I januari 2004, några månader efter VM 2003, berättar Sepp Blatter, ordförande i Internationella fotbollsförbundet, att han vill hänga på volleybollens klädkod: ”Kom igen, låt kvinnorna spela i andra, mer feminina kläder, i tajtare shorts till exempel.”

Mattsson blev ”EM:s snyggaste”

2007 vann Sofia Mattsson EM-brons i 48-kilosklassen. Det var hennes första seniormästerskap och en stor framgång. Däremot vägrade Gällivaretjejen att ta emot ett annat pris från bulgariska arrangören: det som EM:s snyggaste, ”Miss Europa”.

– Det är ett jävla trams! Det sitter gamla gubbar och ska bestämma vem som är snyggast. Det är för jävligt, sa förbundskaptenen Patrik Jansson.

Priset delades inte ut på herrsidan.

FLER SVENSKAR OM FÖRSLAGET

Johanna Mattsson, 24, bland annat vunnit guld i EM 2009.

– Nej, jag vet inte om det är rätt väg att gå eller vad det skulle ge. Låter som något man gör bara för att deras kroppar ska exponeras. Det har inte i idrotten att göra. Om publiken bara är ute efter att se muskler kan de gå på en fitness-show istället.

Johan Euren, 27, bland annat vunnit EM-brons 2010.

– Vet inte om brottningen blir så mycket mer attraktiv för det, men om det är något förbundet vill testa så är jag öppen för förslag. Allt för att rädda sporten. Men det spelar ingen roll om vi är nakna, det gör inte sporten mer attraktiv. Detta är knappast brottningens grundproblem.

Jalmar Sjöberg, 28, bland annat vunnit VM-brons 2010.

– Tycker det kvittar för brottningen, och det är löjligt att själva förslaget väcks. Det är så jävla oväsentligt och det spelar ingen roll om brottarna har trikå eller bar överkropp. Nenad Lalovic kan bättre än så. Han får tänka lite till.

David Lublin

Mats Taxén